wielomian
Alexis: rozloz wielomian na czynniki; PROSZE O SPRAWDZENIE


!
1). x
3−5x
2−2x+10= x
2(x−5)−2(x−5)
2). x
3−6x
2+3x−18 = x
2(x−6)+3(x−6)
3). x
2−4x+4 =x(x−4)+4
15 sty 00:02
Kejt: 3 jest źle..
15 sty 00:03
Alexis: jak ma wygladac 3?
15 sty 00:04
Kejt: napisałam Ci w ostatnim z postów..pilnuj tematów, które zakładasz..
15 sty 00:04
Gustlik: I sp. ze wzoru skróconego mnożenia
x
2−4x+4=(x−2)
2
II sp. deltą
Δ=(−4)
2−4*1*4=16−16=0
Postać iloczynowa funkcji kwadratowej
y=a(x−x
0)
2=(x−2)
2
15 sty 02:22