Prostopadloscian
konsu: Dlugosci trzech krawedzi prostopadloscianu poprowadzonych z jednego wierzcholka sa roznymi
liczbami naturalnymi. Jesli te dlugosci uporzadkujemy rosnaco, to uwtorza one ciag
geometryczny. Objetosc prostopadloscianu jest rowna 8. Wykaz ze tylko jedna dlugosc krawedzi
jest liczba pierwsza.
Nie wiem nawet z ktorej strony ugryzc
14 sty 23:33
Bogdan:
| | a | |
Ciąg geometryczny (bn): b1 = |
| ∊ N+, b2 = a ∊ N+, b3 = aq ∊ N+ |
| | q | |
| a | |
| * a * aq = 8 ⇒ a3 = 8 ⇒ a = 2 |
| q | |
b
2 = 2, skoro b
1 i b
3 są liczbami naturalnymi ≠ 0 to b
1 = ... i b
3 = ...
14 sty 23:58
konsu: q wychodzi 1, to wszystkie dlugosci sa liczbami pierwszymi?
15 sty 16:35
ICSP: Przeczytaj dokładnie treść zadania i odpowiedz sobie czy q może być równe1
15 sty 16:36
konsu: Nie może byc bo b2 i b3 byłyby równe, ale jaka inna liczba pasuje do (a/q)*a*aq=8 ?
15 sty 16:44
ICSP: Czy ciebie pytają o liczby czy każą ci udowodnić?
To zadanie jest o tyle dziwne że nie trzeba podawać liczb.
15 sty 16:45
konsu: Każą udowodnić, ale wg mnie jeżeli sie nie poda q to nie bedzie udowodnione bo sa dwie liczby
pierwsze a nie jedna, b2=2 i b3=2
15 sty 16:50
ICSP: Dlugosci trzech krawedzi prostopadloscianu poprowadzonych z jednego wierzcholka sa
roznymi liczbami naturalnymi. Jesli te dlugosci uporzadkujemy rosnaco, to uwtorza one ciag
geometryczny. Objetosc prostopadloscianu jest rowna 8. Wykaz ze tylko jedna dlugosc krawedzi
jest liczba pierwsza.
15 sty 16:51
konsu: No ok. Wykazałem ze jedna jest liczba pierwsza, ale nie moge miec pewnosci ze pozostale nie sa
liczbami pierwszymi?
15 sty 16:53
ICSP: b1 * b3 = 4
mają być naturalne oraz różne od 2
jedyną opcją jest kombinacja 1 * 4
1 oraz 4 nie są liczbami pierwszymi c.n.u.
15 sty 16:55
Mila: Albo:
krawędzie: a, aq,aq2
a∧ aq∧aq2 =8
(aq)3 =8
a∧q = 2 − liczba pierwsza, drugi wyraz ciągu
1∧2∧ 4 =8 q =2, tylko jedna z liczb jest liczbą pierwszą.
16 sty 00:39