Jak to obliczyc
Matematyk: błagam pomocy,wykaz,ze funkcja jest malejaca w przedziale od(−∞ : 1> x+2 podzielic na
x−1 Jak wyliczyć tą funkcje
26 mar 22:31
Sabin: Miałeś pochodne, czy pokazywać bez pochodnych?
26 mar 22:32
Matematyk: Bez pochodnych
26 mar 22:35
26 mar 22:41
Sabin:
Funkcja jest malejąca, gdy zachodzi: x
1 < x
2 ⇒ f(x
1) > f(x
2)
Warunek f(x
1) > f(x
2) to jest to samo co warunek f(x
1) − f(x
2) > 0. Stąd:
| | x1+2 | | x2+2 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = /na wspólną kreskę/ = |
| | x1−1 | | x2−1 | |
| | (x1+2)(x2−1) − (x2+2)(x1−1) | |
|
| = /wymnażasz licznik, skracasz co się |
| | (x1−1)(x2−1) | |
| | −3x1 + 3x2 | | 3(x2 − x1) | |
da.../ = |
| = |
| |
| | (x1−1)(x2−1) | | (x1−1)(x2−1) | |
Teraz tak:
licznik jest dodatni, ponieważ założyliśmy na samym początku, że x
2 > x
1
Mianownik na przedziale (−
∞, 1) jest również dodatni, ponieważ jeśli x
1, x
2 ∈ (−
∞, 1),
to mnożysz przez siebie dwie ujemne liczby co da Ci liczbę dodatnią.
Tak więc cały ułamek jest dodatni, czyli f(x
1) − f(x
2) > 0. Stąd, Twoja funkcja na tym
przedziale jest malejąca.
Możesz też najpierw przekształcić funkcję do postaci tej, którą napisał Ci Mickej, a
dopiero potem wykonywać pozostałe operacje. Będą łatwiejsze wyliczenia.
26 mar 22:44
Matematyk: nie o to mi chodzi

trzeba skorzystać ze wzoru fx1− fx2>0 i uzasadnic czy zawiera sie w
tym zbiorze,ale za bardzo nie wiem jak
26 mar 22:45
Matematyk: ok wielkie dzieki juz kapuje
26 mar 22:47
Matematyk: jeszcze jedno zadanie,wykaz,ze funkcja jest rosnaca w zbiorze R− y= −5
podzielic na x
26 mar 23:06
Sabin:
Robisz to analogicznie:
Funkcja jest rosnąca, gdy zachodzi: x1 < x2 ⇒ f(x1) < f(x2), czyli f(x1) − f(x2) <
0
Piszesz jaki wzór ma f(x1) i f(x2).
Odejmujesz, dajesz na wspólną kreskę, trochę pogadanki na temat jaki znak ma licznik, a
jaki mianownik i gotowe.
26 mar 23:09
Matematyk: a licznik jak mam wyliczyc

mianownik bedzie x1−x2 a licznik ( x1−5)−(x2−5)

?
26 mar 23:16
Sabin:
Nie nie nie.
| | −5 | | −5 | | −5 | | 5 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| + |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1 | | x2 | |
| | −5x2 | | 5x1 | |
= |
| + |
| = ... dalej dasz już radę? |
| | x1x2 | | x1x2 | |
26 mar 23:21
Matematyk: nie do końca
26 mar 23:29
Matematyk: −5 przed nawias

?
26 mar 23:30
Sabin:
Dalej idzie tak
| | −5x2 + 5x1 | | 5(x1−x2) | |
= ... = |
| = |
| |
| | x1x2 | | x1x2 | |
Ponieważ x
1 < x
2, to licznik jest ujemny.
Na przedziałach (−
∞;0), (0,
∞) mianownik jest dodatni, jako mnożenie dwóch ujemnych
(pierwszy przedział) bądź dwóch dodatnich (drugi przedział) liczb.
Czyli cały ułamek jest ujemny, stąd f(x
1) − f(x
2) < 0, co znaczy że funkcja jest
rosnąca na tych przedziałach.
26 mar 23:33
Ag: Dla jakiego m funkcja 𝑓 𝑥 = 𝑚+2 𝑥+2𝑚 jest malejąca? prosze o pomoc

!
27 sie 09:20
Ag: Dla jakiego m funkcja f (x) = (m+2 )x+2m jest malejąca?
27 sie 09:22
głowa: m<−2
27 sie 09:31