wielomian
Alexis: jak to rozwiazac ?
(x2+8x)*(x+3)(x2+1)=0
14 sty 23:29
Kejt: wyłącz w pierwszym 'x' przed nawias, a potem przyrównaj kolejno każdy nawias do zera..
14 sty 23:30
Eta:
a*b*c=0 ⇒ a=0 v b=0 v c=0
x2+8x=0 v x+3=0 v x2+1=0
dokończ .....
14 sty 23:31
kropka.: x(x + 8)(x + 3)(x2 + 1) = 0
14 sty 23:32
Alexis: x2≠−1 sprzeczne
x=−3
x2=−8x/:x
x=−8 i to tez jest sprzeczne?
14 sty 23:33
Kejt: nie możesz tak tego podzielić..
x2+8x=0
x(x+8)=0
x=0 v x+8=0
x=−8
14 sty 23:37
Alexis: ok
14 sty 23:40