Przekatne graniastoslupa
konsu: Przekatne graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego maja dlugosc 5 i √21. Oblicz dlugosc
krawedzi podstawy tego graniastoslupa.
Doszedłem tylko do tego ze krótsza przekatna tworzy z podstawa kat prosty. Dalej nie mam
pojecia co zrobic.
14 sty 23:29
Aga: Nie może być kąta prostego .
trzeba ułożyć układ 2 równań korzystając dwa razy z twierdzenia Pitagorasa, wyznaczają
przekątne podstawy zależne od a (krawędzi podstawy.)
Dłuższa przekątna podstawy ma długość 2a, a krótsza a√3
14 sty 23:35
Bogdan:

H
2 + 4a
2 = 25
H
2 + 3a
2 = 21
− −−−−−−−−−−−−−
a
2 = 4 ⇒ a = 2
14 sty 23:41
konsu: Czemu krótsza przekatna podstawy to a√3 ?
15 sty 16:23
konsu: Że dwie wysokości trójkąta równobocznego?
15 sty 16:24