trapez
mia: czy ktoś może sprawdzić czy dobrze mi to wyszło? długości podstaw trapezu równoramiennego jest
rowna 8, a obwód trapezu wynosi 16. kąt ostry trapezu ma miarę 300. oblicz dlugośc ramienia
trapezu, długości podstaw, pole trapezu.
według moich obliczeń dlugość ramienia to 4, pole to 8, a co do podstaw to nie jestem
pewna−wychodzą mi dziwne rzeczy z pierwiastkami
14 sty 22:40
Piotr:

8=a+b
16=a+b+2c
16=8+2c
c=4
cos60=
h4
0,5=
h4
2=h
x
2=16−4
x=2
√3
8=2a+2x
8=2a+2*2
√2
8=2a+4
√3
4−2
√3=a
b=8−4+2
√3
b=4+2
√3
P=
12*8*2
P=8
8=a+b
14 sty 23:07