Zadanie
Adam: Na stole leży 41 zł w monetach pięciozłotowych i dwuzłotowych.Gdyby monet dwuzłotowych było
tyle ile pięciozłotowych,a pięciozłotowych było tyle, ile dwuzłotowych, to na tym stele byłoby
w sumie 29 zł.Ile monet pięciołotowych i dwuzłotowych leży na tym stole
14 sty 22:22
Tragos: x − monet pięciozłotowych
y − monet dwuzłotowych
5x + 2y = 41
2x + 5y = 29
rozwiąż ten układ
14 sty 22:25
Patronus: x− ilość pięciozłotowych monet
y−ilość dwuzłotowych monet
5x+2y = 41
2x+5y = 29
Rozwiąż układ i po sprawie
14 sty 22:26
ICSP: x − ilość pieciozłotowych
y − ilość dwuzłotowych
5x +2y = 41
5y + 2x = 29
x = 7 y = 3
14 sty 22:29