funkcja kwadratowa, oś symetrii
eureka: Wyznacz równanie osi symetrii wykresów poniższych funkcji kwadratowych:
a)f(x)=x2−x−6
b)f(x)=−x2+6x−8
Narysowałam oba wykresy, tylko jak teraz ustalić i wyznaczyć równanie osi symetrii?
14 sty 22:00
Kejt: ma je na pewno.. musisz policzyć jedną ze współrzędnych wierzchołka..y=p
14 sty 22:02
Patronus: oś symetrii paraboli to prosta x=p, gdzie "p" to współrzędna iksowa wierzchołka.
b) x=3
14 sty 22:04
Eta:
| | −b | |
osią symetrii paraboli jest prosta o równaniu : x= xw= |
| |
| | 2a | |
| | 1 | |
osią symetrii jest prosta o równaniu x= |
| |
| | 2 | |
14 sty 22:07
darel: y=x2−16
16 kwi 17:08
bezendu: i co z tym trzeba zrobić y=(x−4)(x+4)
16 kwi 17:10
Weronika: y=(x−4)(x+4)
trzeba znaleźć miejsca zerowe tzn X a zrobić trzeba tak:
x−4=0
x=4
x+4=0
x=−4
zrobić wykres −> zaznaczyć −4 i 4 i punktem przecięcia osi symetrii będzie 0.
13 cze 19:03
wico:
17 gru 20:27
sara: f(x)=2(x+4)2
19 lut 12:27
janek191:

f(x) = a*(x − p)
2 + q
mamy
f(x) = 2*( x + 4)
2
p = −4
Oś symetrii x = p
Odp. x = − 4
=========
Patrz też na wykres
19 lut 12:39