oblicz granicę funkcji
ania: lim=x3−x−6x3+8
x→ −2
14 sty 21:56
Patronus: | | x3−x−6 | |
TO jest granica |
| ? |
| | x3+8 | |
Bo jeśli tak to musmi policzyć granicę lewo i prawostronną
| | x3−x−6 | | −12 | |
limx→−2− |
| = |
| = ∞ |
| | x3+8 | | 0− | |
| | x3−x−6 | | −12 | |
limx→−2+ |
| = |
| = −∞ |
| | x3+8 | | 0+ | |
Granice nie są sobie równe czyli granica obustronna nie istnieje...
14 sty 22:13
ania: Mam te przykłady z ksiązki do matmy i przykład dobrze przepisałam, ale odpowiedź się nie zgadza
bo wg odpowiedzi w ksiązce wychodzi −54
14 sty 22:16