Gong: Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopni. Wykaż,że powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na
płaszczyznę jest półkolem.
Jak to zrobić? Tutaj musze zastosować ekierkę (60stopni)? Że "x" = r, ale co dalej?
14 sty 21:52
Patronus: Może jak policzysz pole boczne stożka i wyjdzie ci połowa pola koła to wystarczy za dowód?
14 sty 22:00
Gong: Dobra już nieważne. Po prostu źle wpisywałem do trójkąta kąty. Skoro kąt rozwarcia stożka ma
60, to w ekierce będzie miał 30

Wszystko pasuje
14 sty 22:10
Gong: Hmmm nie jednak jest źle.
x = r
2x = 2r
l = 2r
πrl = 2πr2
więc powierzchnia boczna ma pole dwukronie większe od koła a nie mniejsze...
Gdzie błąd?
14 sty 22:20
Gong: ktokolwiek

?
14 sty 22:39
Gong:

kąt zaznaczony na czerwono ma 60 stopni a ten na niebiesko 30.
l = 2r
πrl = 2πr
2
14 sty 22:44
Gong: ponownie
14 sty 23:16
14 sty 23:20
Aga: Po wyliczeniu α=180
0.
14 sty 23:24
Kasia: jak tutaj to α wyjdzie, skoro nie mamy danego r wiec sa dwie niewiadome? prosze o wyjasnienie
31 mar 13:18
Kasia: hm?
31 mar 14:16