funkcje wykładnicze
Tripida: witam, mam pytanie do zadania z podręcznika, bo nie załapałam jednej rzeczy i
nie wiem dlaczego tak można zrobić. Pogrubiona czcionka czarna to mój komentarz.
zad
"Wyznaczmy te wartości parametru m dla których równanie wykładnicze (4−
√15)
x +(4+
√15)
x=m
ma dwa różne rozwiązania.
Zauważmy że iloczyn podstaw obu potęg jest równy 1:
jeżeli tak jest to o co w związku z tym mi wolno robić
,
bo nie poznałam żadnego twierdzenia żeby wiedzieć co to mi daje ?
(4−
√15)(4+
√15)=16−15=1
dlaczego tak wolno i o co z tym chodzi,na jakiej podstawie
mogę tak zrobić jeżeli tam nie ma jakiegoś wykładnika
(n)−1 , z jakiej racji
zmienia się znak
w mianowniku)
i dalej w rozwiązaniu jest..
później wszystko było by jasne bo stosują podstawienie (4+
√15)
x=t
Tripida: fakt... wreszcie to zauważyłam patrząc na to wyrażenie co Basiek napisała.. bo można przy
mnożeniu skrócić 4+
√15 z licznika i mianownika i zostanie 4−
√15... lub wygodniej
| | 1 | |
przemnożyć w liczniku (4−√15)(4+√15) i wychodzi |
| .. wtedy mogę zastosować |
| | 4+√15 | |
podstawienie.
Dzięki.