matematykaszkolna.pl
;) TOmek: rumpek jak tam podobała sie matura próbna rozszerzenie?
14 sty 21:31
rumpek: ogólnie zła nie była ale nie zrobiłem zadania za 6pkt (ale to chyba nikt ze znajomych nie zrobił) i odpadną 2 pkt za zadanie z wartością bezwzględną źle zaokrągliłem 17 jak przedziały wyznaczałem ale wynik się zgadza reszta wyniki emotkaemotka także koło 84% szczytem to to nie jest ale mam nadzieje, że lepiej pojdzie w maju emotka Trzeba będzie porobić dowody. A u ciebie jak tam emotka?
14 sty 22:39
Godzio: Tak z ciekawości, mógłbyś podać treść tego zadania za 6 pkt ? (pod warunkiem, że nie jest to prawdopodobieństwo ani kombinatorka emotka )
14 sty 22:40
Krzysiek: a jakie było zadanie za 6 pktów? lub z czego jeżeli można wiedzieć
14 sty 22:41
rumpek: zaraz podam emotka tylko znajde
14 sty 22:42
rumpek: Zadanie 9 (6 pkt) Na bokach AC i BC trójkąta ABC obrano punktu P i Q takie, że |AP| : |PC| = 2 : 1 oraz |BQ| : |QC| = 2 : 1. Odcinki AQ i BP przecinają się w punkcie R . Wykaż, że pole czworokąta CPRQ jest równe polu trójkąta ARP . * wiedziałem, że należy kombinować z wysokościami ale się poddałem
14 sty 22:45
TOmek: Jak dla mnie matura wysoki poziom, wystarczy porównać zad. z wartosci bezwzględnej z przed dwoch lat a tegorocznym, duza roznica. Ja tej matury nie pisałem w terminie(nie było mnie tydzien w szkole − zabiegemotka ), dzisiaj dopiero zacząłem ja pisać, zostały mi jeszcze 2 zadania. Pisze ją będąc na gorączce więc więc wynik moze byc słabszy.. Zadanie z paramtrem mi całkowicie nie podpasiło, w ogole nie mogłem zczaić tresci jak sie za to wziąc.. i do dzis nie wiem .. tak na oko będzie na 60−65%
14 sty 22:52
TOmek: te zadanko zrobiła już eta
14 sty 22:52
rumpek: dzisiaj pisałeś? czyli w domu w szkole − tam to jest stres
14 sty 22:53
rumpek: Tak ogólnie poziom o tyle wysoki − przez wyniki, no żeby takie chore wyniki wychodziły:
1 − 17 

2 
3 − 33 

3 
no to jednak ktoś powinien podać się do dymisji
14 sty 22:54
TOmek: tak w domku spokojnie pisałem, no racja troche głupio mi termin wypad z tym zabieiem ale co zrobić. Nie poczułem tego "zapachu stresu maturalnego".
14 sty 22:58
rumpek: co tam bardziej sie przejmuje polskim − hmm, ciekawe czy zdałem
14 sty 22:59
kropka.: to nie macie jeszcze wyników próbnej?
14 sty 23:00
rumpek: no skąd ale matma podstawowa 100%
14 sty 23:02
Godzio: Wychodzi mi coś innego i błędu nie mogę znaleźć , u mnie PARP = 3PCPRQ hmmm zaraz znajdę błąd, a może coś w treści ?
14 sty 23:03
TOmek: wow
kropka.: my już mieliśmy ok 2 tyg po a to 100 % mnie wcale nie dziwi..
rumpek: no zadanie za 6pkt chyba się nie pomyliłem * tak Godzio za pamięci, bardzo Cię proszę o jakieś zadania z wykaż, że na płaszczyźnie jakbyś mógł. bo to moja pięta achillesowaemotka
14 sty 23:04
Godzio: rysunek No to ja próbuję, Z tw. Talesa mamy, że PQ || AB
 1 
PQC ~ ABC w skali

chociażby z cechy: (k,k,k)
 3 
Zatem
 1 
b =

a
 3 
PQR ~ ABR w tej samej skali, zatem
P1 

= 9
P2 
P1 = 9P2 PABC − Ptrapezu = P3 , PABC = 9P3 zatem:
a + b 

* (3h2 + h2) = 8P3 (h1 = 3h2 − z podobieństwa)
2 
 2P2 
2b * 4 *

= 8P3
 b 
P3 = 2P2
 1 
Zatem mamy: P2 + P3 = 3P2 =

P1 więc szukajcie błędu o ile taki istnieje
 3 
14 sty 23:06
Godzio: rumpek w jakimś temacie przypomniałeś mi (kazałem Ci się przypomnieć) i napisałem 3 zadania
14 sty 23:07
rumpek: to była stereometria Godzio spokojnie zrobiłem je godzinę po tym jak wysłałeś emotka (u siebie na kartce) ale tutaj proszę o jakieś z wykaż, że o ile takie masz gdzies pod ręką
14 sty 23:08
Godzio: Hmmm, zadania zawsze się jakieś znajdą Poczekaj chwilę
14 sty 23:11
Godzio: Chcesz tylko i wyłącznie udowodnij ?
14 sty 23:16
rumpek: tak, ale taki maturalne emotka co mogą pojawić się na maturce emotka
14 sty 23:16
TOmek: rumpek napisz mi tylko jak zrobic te z parametrem zadanie, bo poddałem sie juz.
14 sty 23:21
Godzio: Nie mogę nic znaleźć, jutro się zagłębie w moje zbiorki (koło 23) i Ci coś znajdę, dzisiaj nie mam si po 6 h analizy i 3 algebry ... egzaminy się zbliżają
14 sty 23:22
rumpek: Δ ≥ 0 m ≠ 2 (najważniejszy warunek, jak go nie masz to za zadanie 0pkt) x1 = sinx x2 = cosx (dla przykładu takie oznaczenie mozesz odwrotnie) to teraz z jedynki trygonometrycznej: x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 Dalej już wiesz jak emotka potem wyjdzie taki brzydki wynik jak napisałem u góry (jeden tylko)
14 sty 23:22
TOmek: napisałem warunki Δ≥0 a≠0 x1=1−x22 x2=1−x12 lecz chyba są złe..
14 sty 23:23
rumpek: Godzio a ferii to ty nie masz emotka?
TOmek: dziekuje
TOmek: studenci i ferie ?
14 sty 23:24
Godzio: Ehhh, nic mi nie mów o feriachemotka
rumpek: no tak sie zastanawiam TOmek co mnie czeka (jak zdam polski i ustna z ang )
rumpek: Godzio − myslałes, że będzie lżej? na studiach. ogólnie musze się "psychicznie" nastawić na maturke a potem na studia. W ogóle teraz jakoś tak brakuje czasu na wszystko przed maturą.
14 sty 23:27
Godzio: Tak, myślałem, że będzie lżej, o dziwo w kl. maturalnej miałem czas na wszystko
14 sty 23:35
rumpek: mnie tam w klasie maturalnej dobija polski, chociaż fajne lektury: Inny świat itp.
14 sty 23:42
kropka.: też przerabiam teraz Inny Świat i na fajną lekturę to mi ona nie wygląda emotka
14 sty 23:45
rumpek: ale oczywiście audiobook emotka jakbym miał czytać − szkoda czasu, wole zadania robić
14 sty 23:46
kropka.: no proszę ! na łatwiznę się idzie ! emotka ja tam zawsze czytam streszczenia
14 sty 23:49
Krzysiek: Akurat "Inny świat" i "Opowiadania Borowskiego" są bardzo fajne i naprawdę warto przeczytać, szczególnie opowiadania (są krótkie) Polecam także "folwark zwierzęcy" (akurat tego nie omawiałem w szkole, ale jest to jedna z najlepszych książek (nie wiem czy jeszcze to jest lektura? ) jakie czytałem )
14 sty 23:50
Krzysiek: A co do Innego świata jest tam na początku raczej drastyczna scena przez którą bardzo dużo chłopaków zaczęło czytać emotka
14 sty 23:51
rumpek: folwark zwierzęcy − jedyna z lektur jakie przeczytałem w gimnazjum emotka
14 sty 23:51
kropka.: jedyną lekturą jaką przeczytałam jest Przedwiośnie. dostałam dwie 1. jedną z wypracowania za błąd kardynalny a drugą z testu. co gorsze na próbnej było przedwiośnie. jak czytam streszczenia to mi to lepiej wygodzie więc już nie czytam ksiązek
14 sty 23:56
rumpek: no ja przeczytałem tylko Zbrodnie i karę i Lalkę, za pierwszą 4+, za drugą 5. Ze streszczeniami nie było tak wesoło. Czemu matury z polskiego nie może być abc?
14 sty 23:58
kropka.: pewnie za dobrze by mam maturzystom poszło za to mamy czytanko ze zrozumieniem
15 sty 00:01
rumpek: skoro robią abc mature z matmy to niech zrobią abc z polaka. Co boją się, że humaniści normalni by nie zdali?
15 sty 00:02
kropka.: hah może ja tam w sumie matury z niemca sie tak nie boje jak z polaka
15 sty 00:05
rumpek: ja tam tylko ustnej z ang (ze sie zatne i nie bede wiedział co odpowiedziec, lub pytania nie zrozumiem). No i polaka
15 sty 00:06
kropka.: nie no.. wszyscy angielski zdają kogo nie zapytam a niemiecki to juz mniejszość.
15 sty 00:08
kylo1303: Godzio O co chodzi w linijce 3 od konca (tam po zamianie a=3b) bo tam sie "zacialem" w analizie. Bo wczesniej to dobrze chyba wszystko. Widze rumpek ze ty masz podobnie jak ja z polskim, tyle tylko ze ja nie przeczytalem ani jednej lektury w liceum i tez ide "aby zdac". Skad ta wasza matura? To z Operonu? Bo cos mi sie nie kojarza takie zadania, co prawda rozszerzonej nie pisalem ale to chyba u nas inna byla.
15 sty 00:10
rumpek: Nie, OKE Poznań. emotka
15 sty 00:11
kylo1303: Aha, to sporo wyjasnia xD U nas byla z Operonu to baardzo slabo poszla. U mnei w klasie (mat−geo) chyba 5 osob osiagnelo wynik ponad 30%, zadna powyzej 50. Ja nie pisalem co prawda, ale mialbym gdzies kolo 70% (slabo, ale zadania takie ze banalnie zrobic blad + nie mielismy wtedy prawdopodobienstwa, zaraz podam jedno co mi rece opadly jak sprawdzalem wyniki).
15 sty 00:13
kylo1303: Zadanko (prosciutkie) Prostokąt o bokach długości a, b jest podobny do prostokąta o długości a+5, b+5 . Wykaż, że te prostokąty są kwadrami.
15 sty 00:17
rumpek:
 a b 
1o

=

b + 5 a + 5 
a(a + 5) = b(b + 5) a2 + 5a = b2 + 5b a2 − b2 + 5a − 5b = 0 (a2 − b2) + 5(a − b) = 0 (a − b)(a + b) + 5(a − b) = 0 (a − b)(a + b + 5) = 0 a = b ⋁ a + b = −5 Nie może zachodzić
 a + 5 a 
2o

=

b + 5 b 
(a + 5)b = (b + 5)a ab + 5b = ab + 5a 5b = 5a a = b
15 sty 00:24
rumpek: dobra trza się kimnąć emotka wszystkim emotka
15 sty 00:28
Godzio:
a + b 3b + b 

=

= 2b
2 2 
 1 
P2 =

bh2
 2 
 2P2 
h2 =

b 
Dalej wiadomo chyba
15 sty 00:28
kylo1303:
 a a+5 
No wlasnie A ja zrobilem sobie

=

i zadowolony skonczylem dowod.
 b b+5 
Mowie sobie ze na maturze bym tak nie zrobil, bo w domu to tak sobie luzie podszedlem ale kto wie http://www.matematyka.pl/273391,25.htm tutaj masz te zadania jakbys mial ochote. Ja zwalilem oprocz tego z parabola (sposob liczenia uwazam ze mialem dobry) oraz z bryla jakas, gdzie wynik mialem inny niz w kluczu, nie bardzo dalo sie go przeksztalcic ale nie sadze zeby bylo zle (ale oczywiscie 0 pkt bo sie nie zgadza).
15 sty 00:29
Godzio: 2o Nie jest konieczny bo wychodzi z 1 emotka
15 sty 00:30
Godzio: A dobra, jednak nie wynika, źle spojrzałem
15 sty 00:30
kylo1303: Sprawdzalem 2 razy i nie znalazlem bledu
15 sty 00:38
Godzio: kylo A w ogóle jak moje zadanie ? Chcesz rozwiązanie, czy może już sam zrobiłeś ?
15 sty 01:05
kylo1303: Zaraz siade i sprobuje, jesli nie wyjdzie przed tym jak bedziesz chcial isc spac to poprosze o rozwiazanie. Tylko tak dla przypomnienia, Punkt przeciecia symetralnej i dwusiecznej. Mam wykazac ze znajduje sie on na okragu opisanym na trojkacie?
15 sty 01:14
Godzio: Tak
15 sty 01:15
kylo1303: Dobra, w takim wypadku mam 2 koncepcje robienia: Pierwsza opisalem w temacie glownym to ktos (moze ty) napisal ze nie tedy droga. Druga to taka, ze prowadze druga symetralna, wyznacza mi ona srodek okregu i probuje wykazac ze trojkat ASF (S− srodek okregu, F− pkt przeciecia, A−wierzcholek) jest rownoramienny, wtedy wyjdzie mi ze odleglosc SF=r
15 sty 01:19
kylo1303: W pewnym sensie juz mam, nie wiem czy dobrze. Zaraz napisze dokladniej, ale glownie chodzi o to ze udowadniam nie wprost. Jesli pkt F lezy na okregu, to w powstalym czworokacie (po polaczeniu F z A i B ) suma naprzeciwleglych katow jest rowna 180. Potem ze srodka okregu rysuje promienie do A i B. Druga symetralna dzieli na dwa identyncze trojkaty prostokatne, gdzie w obu jeden kat jest rowny ∡C i dalej bedzie wynikalo ze jest trojkat rownoramienny czyli SF=r. Gdyby to nie zachodzilo to wtedy by nie byl.
15 sty 01:27
kylo1303: rysunekTo rysunek, zaraz bede opisywal co i jak.
15 sty 01:32
Godzio: Ale zamotane Neta mi odcieli i pisze z kom ... sprawdzę natychmiast jak powróci mi net emotka
15 sty 01:35
kylo1303: Kąt ACB=2α (α to pomaranczowa kropka). Fioletowa (czy tam rozowa) kropka to β. Czerwone kreski to symetralne Niebieska to dwusieczna Zielone to promienie. S to srodek. ∡ASB = 2*∡ACB (kat wpisany i srodkowy). ∡ASF=∡BSF=2α Dalej nie pisze bo to jednak nie do konca jest dobrze. Tzn wykazuje rzecz oczywista, bo w koncu jesli sobie zaloze ze 2α+2β=180 to i SF=r Zaraz pomysle jeszcze bo sam zaczalem sie motac
15 sty 01:38
kylo1303: Dobra, pierdole to... Pol godziny stracilem, wychodzilo mi ze jest rownoramienny i takie inne bzdury, a wszystko dlatego ze zamisat drugiej symetralnej narysowalem sobie wysokosc. Wniosek taki ze nie bylo mi dane zrobic tego zadania, a wszechswiat usilniej dawal mi to do zrozumienia poprzez brak czasu. Napisze sobie na czole "GEOMETRIA JEST DO DUPY"... Musze chyba zaczac od podstaw bo tak to bede sie tylko wkur**al
15 sty 02:03
Godzio: Bez stresów emotka Poprowadź dwusieczną, a następnie promień do punktu przecięcia dwusiecznej i okręgu, pokaż, że promień jest prostopadły do boku BC emotka
15 sty 02:32
kylo1303: Zaraz sie zobaczy. Stresu nie ma, ale troche to irytujace jak robisz cos przez 30min a potem zauwazasz ze zle poprowadziles kreske i wszystko co robiles bylo gowno warte.
15 sty 02:51
Godzio: Heh, gdybym ja się tak przejmował to chyba już dawno bym porzucił matematykę
15 sty 03:06
kylo1303: Tylko co to mi da? To ze jest prostopadly nie oznacza ze zawiera sie w symetralnej. Napisz cale rozwiazanie bo nie planuje juz tego robic (ani poki co zadnego innego zadania z geometrii od was). Nie chce marnowac czasu, przyjdzie czas kiedy dojde do zadan ksiazkowych, troche porobie to wtedy bedzie mozna myslec o innych ponadprogramowych.
15 sty 03:06
15 sty 03:09
Godzio: Właśnie to oznacza emotka
15 sty 03:09
kylo1303: Aha, bo jeszcze leci przez srodek okregu...
15 sty 03:11
kylo1303: Najwiekszy problem w tym zadaniu jest sposob zabrania sie... Zalozycielka tamtego tematu myslala chyba w takich samych kategoriach jak ja. Zadna z moich koncepcji nie byla prawidlowa, tak wiec nie ma zalu ze bylem blisko
15 sty 03:14
Godzio: Na pomysł wpaść najciężej emotka
15 sty 03:16
kylo1303: Tzn pomysl to jedno, ale jednak tutaj nazwalbym to "odebraniem zadania". Zabieralem sie do tego od dupy strony i dlatego gowno z tego wyszlo xD
15 sty 03:19
Godzio: Chyba, że tak
15 sty 03:21
Godzio: Ja już uciekam, dobranoc
15 sty 03:30
kylo1303: Dobranoc, ja tez ide juz spac.
15 sty 03:39