;)
TOmek: rumpek jak tam podobała sie matura próbna rozszerzenie?
14 sty 21:31
rumpek: ogólnie zła nie była

ale nie zrobiłem zadania za 6pkt (ale to chyba nikt ze znajomych nie zrobił)
i odpadną 2 pkt za zadanie z wartością bezwzględną źle zaokrągliłem
√17 jak przedziały
wyznaczałem ale wynik się zgadza

reszta wyniki


także koło 84% szczytem to to nie jest ale mam nadzieje, że lepiej pojdzie w maju

Trzeba będzie porobić dowody. A u ciebie jak tam

?
14 sty 22:39
Godzio:
Tak z ciekawości, mógłbyś podać treść tego zadania za 6 pkt ? (pod warunkiem, że nie jest to
prawdopodobieństwo ani kombinatorka

)
14 sty 22:40
Krzysiek: a jakie było zadanie za 6 pktów? lub z czego jeżeli można wiedzieć
14 sty 22:41
rumpek: zaraz podam

tylko znajde
14 sty 22:42
rumpek: Zadanie 9 (6 pkt)
Na bokach AC i BC trójkąta ABC obrano punktu P i Q takie, że |AP| : |PC| = 2 : 1 oraz
|BQ| : |QC| = 2 : 1. Odcinki AQ i BP przecinają się w punkcie R . Wykaż, że pole czworokąta
CPRQ jest równe polu trójkąta ARP .
* wiedziałem, że należy kombinować z wysokościami ale się poddałem
14 sty 22:45
TOmek: Jak dla mnie matura wysoki poziom, wystarczy porównać zad. z wartosci bezwzględnej z przed
dwoch lat a tegorocznym, duza roznica. Ja tej matury nie pisałem w terminie(nie było mnie
tydzien w szkole − zabieg

), dzisiaj dopiero zacząłem ja pisać, zostały mi jeszcze 2
zadania. Pisze ją będąc na gorączce więc więc wynik moze byc słabszy..
Zadanie z paramtrem mi całkowicie nie podpasiło, w ogole nie mogłem zczaić tresci jak sie za to
wziąc.. i do dzis nie wiem ..
tak na oko będzie na 60−65%
14 sty 22:52
TOmek: te zadanko zrobiła już eta
14 sty 22:52
rumpek: dzisiaj pisałeś? czyli w domu

w szkole − tam to jest stres
14 sty 22:53
rumpek: Tak ogólnie poziom o tyle wysoki − przez wyniki, no żeby takie chore wyniki wychodziły:
no to jednak ktoś powinien podać się do dymisji
14 sty 22:54
TOmek: tak w domku spokojnie pisałem, no racja troche głupio mi termin wypad z tym zabieiem ale co
zrobić. Nie poczułem tego "zapachu stresu maturalnego".
14 sty 22:58
rumpek: 
co tam bardziej sie przejmuje polskim − hmm, ciekawe czy zdałem
14 sty 22:59
kropka.: to nie macie jeszcze wyników próbnej?
14 sty 23:00
rumpek: no skąd

ale matma podstawowa 100%
14 sty 23:02
Godzio: Wychodzi mi coś innego i błędu nie mogę znaleźć

, u mnie
P
ARP = 3P
CPRQ
hmmm zaraz znajdę błąd, a może coś w treści

?
14 sty 23:03
TOmek: wow
14 sty 23:03
kropka.: my już mieliśmy ok 2 tyg po

a to 100 % mnie wcale nie dziwi..
14 sty 23:03
rumpek: 
no zadanie za 6pkt

chyba się nie pomyliłem

* tak
Godzio za pamięci, bardzo Cię proszę o jakieś zadania z wykaż, że na płaszczyźnie
jakbyś mógł. bo to moja pięta achillesowa
14 sty 23:04
Godzio:

No to ja próbuję,
Z tw. Talesa mamy, że PQ || AB
| | 1 | |
PQC ~ ABC w skali |
| chociażby z cechy: (k,k,k) |
| | 3 | |
Zatem
PQR ~ ABR w tej samej skali, zatem
P
1 = 9P
2
P
ABC − P
trapezu = P
3 , P
ABC = 9P
3 zatem:
| a + b | |
| * (3h2 + h2) = 8P3 (h1 = 3h2 − z podobieństwa) |
| 2 | |
P
3 = 2P
2
| | 1 | |
Zatem mamy: P2 + P3 = 3P2 = |
| P 1 więc szukajcie błędu o ile taki istnieje |
| | 3 | |
14 sty 23:06
Godzio:
rumpek w jakimś temacie przypomniałeś mi (kazałem Ci się przypomnieć) i napisałem 3
zadania
14 sty 23:07
rumpek: to była stereometria
Godzio spokojnie zrobiłem je godzinę po tym jak wysłałeś

(u siebie
na kartce) ale tutaj proszę o jakieś z wykaż, że o ile takie masz gdzies pod ręką
14 sty 23:08
Godzio: Hmmm, zadania zawsze się jakieś znajdą

Poczekaj chwilę
14 sty 23:11
Godzio:
Chcesz tylko i wyłącznie udowodnij ?
14 sty 23:16
rumpek: tak, ale taki maturalne

co mogą pojawić się na maturce
14 sty 23:16
TOmek: rumpek napisz mi tylko jak zrobic te z parametrem zadanie, bo poddałem sie juz.
14 sty 23:21
Godzio:
Nie mogę nic znaleźć, jutro się zagłębie w moje zbiorki (koło 23) i Ci coś znajdę, dzisiaj nie
mam si po 6 h analizy i 3 algebry ... egzaminy się zbliżają
14 sty 23:22
rumpek:
Δ ≥ 0
m ≠ 2 (najważniejszy warunek, jak go nie masz to za zadanie 0pkt)
x
1 = sinx x
2 = cosx (dla przykładu takie oznaczenie mozesz odwrotnie)
to teraz z jedynki trygonometrycznej:
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
Dalej już wiesz jak

potem wyjdzie taki brzydki wynik jak napisałem u góry (jeden tylko)
14 sty 23:22
TOmek: napisałem warunki
Δ≥0
a≠0
x1=√1−x22
x2=√1−x12
lecz chyba są złe..
14 sty 23:23
rumpek: Godzio a ferii to ty nie masz

?
14 sty 23:23
TOmek: dziekuje
14 sty 23:23
TOmek: studenci i ferie

?
14 sty 23:24
Godzio:
Ehhh, nic mi nie mów o feriach
14 sty 23:24
rumpek: no tak sie zastanawiam
TOmek co mnie czeka

(jak zdam polski i ustna z ang

)
14 sty 23:24
rumpek: Godzio − myslałes, że będzie lżej? na studiach. ogólnie musze się "psychicznie" nastawić
na maturke a potem na studia. W ogóle teraz jakoś tak brakuje czasu na wszystko przed maturą.
14 sty 23:27
Godzio:
Tak, myślałem, że będzie lżej, o dziwo w kl. maturalnej miałem czas na wszystko
14 sty 23:35
rumpek: mnie tam w klasie maturalnej dobija polski, chociaż fajne lektury: Inny świat itp.
14 sty 23:42
kropka.: też przerabiam teraz Inny Świat i na fajną lekturę to mi ona nie wygląda
14 sty 23:45
rumpek: ale oczywiście audiobook

jakbym miał czytać − szkoda czasu, wole zadania robić
14 sty 23:46
kropka.: no proszę ! na łatwiznę się idzie !

ja tam zawsze czytam streszczenia
14 sty 23:49
Krzysiek: Akurat "Inny świat" i "Opowiadania Borowskiego" są bardzo fajne i naprawdę warto przeczytać,
szczególnie opowiadania (są krótkie)
Polecam także "folwark zwierzęcy" (akurat tego nie omawiałem w szkole, ale jest to jedna z
najlepszych książek (nie wiem czy jeszcze to jest lektura? ) jakie czytałem )
14 sty 23:50
Krzysiek: A co do Innego świata jest tam na początku raczej drastyczna scena przez którą bardzo dużo
chłopaków zaczęło czytać
14 sty 23:51
rumpek: folwark zwierzęcy − jedyna z lektur jakie przeczytałem w gimnazjum
14 sty 23:51
kropka.: jedyną lekturą jaką przeczytałam jest Przedwiośnie. dostałam dwie 1. jedną z wypracowania za
błąd kardynalny a drugą z testu. co gorsze na próbnej było przedwiośnie. jak czytam
streszczenia to mi to lepiej wygodzie więc już nie czytam ksiązek
14 sty 23:56
rumpek: no ja przeczytałem tylko Zbrodnie i karę i Lalkę, za pierwszą 4+, za drugą 5. Ze
streszczeniami nie było tak wesoło. Czemu matury z polskiego nie może być abc?
14 sty 23:58
kropka.: pewnie za dobrze by mam maturzystom poszło

za to mamy czytanko ze zrozumieniem
15 sty 00:01
rumpek: 
skoro robią abc mature z matmy to niech zrobią abc z polaka. Co boją się, że humaniści
normalni by nie zdali

?
15 sty 00:02
kropka.: hah może

ja tam w sumie matury z niemca sie tak nie boje jak z polaka
15 sty 00:05
rumpek: ja tam tylko ustnej z ang (ze sie zatne i nie bede wiedział co odpowiedziec, lub pytania nie
zrozumiem). No i polaka
15 sty 00:06
kropka.: nie no.. wszyscy angielski zdają kogo nie zapytam

a niemiecki to juz mniejszość.
15 sty 00:08
kylo1303: Godzio O co chodzi w linijce 3 od konca (tam po zamianie a=3b) bo tam sie "zacialem" w
analizie. Bo wczesniej to dobrze chyba wszystko.
Widze rumpek ze ty masz podobnie jak ja z polskim, tyle tylko ze ja nie przeczytalem ani
jednej lektury w liceum i tez ide "aby zdac". Skad ta wasza matura? To z Operonu? Bo cos mi
sie nie kojarza takie zadania, co prawda rozszerzonej nie pisalem ale to chyba u nas inna
byla.
15 sty 00:10
rumpek: Nie, OKE Poznań.
15 sty 00:11
kylo1303: Aha, to sporo wyjasnia xD U nas byla z Operonu to baardzo slabo poszla. U mnei w klasie
(mat−geo) chyba 5 osob osiagnelo wynik ponad 30%, zadna powyzej 50. Ja nie pisalem co prawda,
ale mialbym gdzies kolo 70% (slabo, ale zadania takie ze banalnie zrobic blad + nie mielismy
wtedy prawdopodobienstwa, zaraz podam jedno co mi rece opadly jak sprawdzalem wyniki).
15 sty 00:13
kylo1303: Zadanko (prosciutkie)
Prostokąt o bokach długości a, b jest podobny do prostokąta o długości a+5, b+5 . Wykaż, że te
prostokąty są kwadrami.
15 sty 00:17
rumpek:
a(a + 5) = b(b + 5)
a
2 + 5a = b
2 + 5b
a
2 − b
2 + 5a − 5b = 0
(a
2 − b
2) + 5(a − b) = 0
(a − b)(a + b) + 5(a − b) = 0
(a − b)(a + b + 5) = 0
a = b ⋁ a + b = −5
Nie może zachodzić
(a + 5)b = (b + 5)a
ab + 5b = ab + 5a
5b = 5a
a = b
15 sty 00:24
rumpek: dobra trza się kimnąć

wszystkim
15 sty 00:28
Godzio:
Dalej wiadomo chyba
15 sty 00:28
kylo1303: | | a | | a+5 | |
No wlasnie  A ja zrobilem sobie |
| = |
| i zadowolony skonczylem dowod.
|
| | b | | b+5 | |
Mowie sobie ze na maturze bym tak nie zrobil, bo w domu to tak sobie luzie podszedlem ale kto
wie
http://www.matematyka.pl/273391,25.htm tutaj masz te zadania jakbys mial ochote. Ja zwalilem oprocz tego z parabola (sposob
liczenia uwazam ze mialem dobry) oraz z bryla jakas, gdzie wynik mialem inny niz w kluczu, nie
bardzo dalo sie go przeksztalcic ale nie sadze zeby bylo zle (ale oczywiscie 0 pkt bo sie nie
zgadza).
15 sty 00:29
Godzio:
2
o Nie jest konieczny bo wychodzi z 1
15 sty 00:30
Godzio:
A dobra, jednak nie wynika, źle spojrzałem
15 sty 00:30
kylo1303: Sprawdzalem 2 razy i nie znalazlem bledu
15 sty 00:38
Godzio:
kylo A w ogóle jak moje zadanie ? Chcesz rozwiązanie, czy może już sam zrobiłeś

?
15 sty 01:05
kylo1303: Zaraz siade i sprobuje, jesli nie wyjdzie przed tym jak bedziesz chcial isc spac to poprosze o
rozwiazanie. Tylko tak dla przypomnienia, Punkt przeciecia symetralnej i dwusiecznej. Mam
wykazac ze znajduje sie on na okragu opisanym na trojkacie?
15 sty 01:14
Godzio: Tak
15 sty 01:15
kylo1303: Dobra, w takim wypadku mam 2 koncepcje robienia:
Pierwsza opisalem w temacie glownym to ktos (moze ty) napisal ze nie tedy droga.
Druga to taka, ze prowadze druga symetralna, wyznacza mi ona srodek okregu i probuje wykazac ze
trojkat ASF (S− srodek okregu, F− pkt przeciecia, A−wierzcholek) jest rownoramienny, wtedy
wyjdzie mi ze odleglosc SF=r
15 sty 01:19
kylo1303: W pewnym sensie juz mam, nie wiem czy dobrze. Zaraz napisze dokladniej, ale glownie chodzi o to
ze udowadniam nie wprost. Jesli pkt F lezy na okregu, to w powstalym czworokacie (po
polaczeniu F z A i B ) suma naprzeciwleglych katow jest rowna 180. Potem ze srodka okregu
rysuje promienie do A i B. Druga symetralna dzieli na dwa identyncze trojkaty prostokatne,
gdzie w obu jeden kat jest rowny ∡C i dalej bedzie wynikalo ze jest trojkat rownoramienny
czyli SF=r. Gdyby to nie zachodzilo to wtedy by nie byl.
15 sty 01:27
kylo1303:

To rysunek, zaraz bede opisywal co i jak.
15 sty 01:32
Godzio: Ale zamotane

Neta mi odcieli i pisze z kom ... sprawdzę natychmiast jak powróci mi net
15 sty 01:35
kylo1303: Kąt ACB=2α (α to pomaranczowa kropka). Fioletowa (czy tam rozowa) kropka to β.
Czerwone kreski to symetralne
Niebieska to dwusieczna
Zielone to promienie. S to srodek.
∡ASB = 2*∡ACB (kat wpisany i srodkowy).
∡ASF=∡BSF=2α
Dalej nie pisze bo to jednak nie do konca jest dobrze. Tzn wykazuje rzecz oczywista, bo w koncu
jesli sobie zaloze ze 2α+2β=180 to i SF=r

Zaraz pomysle jeszcze bo sam zaczalem sie motac
15 sty 01:38
kylo1303: Dobra, pierdole to... Pol godziny stracilem, wychodzilo mi ze jest rownoramienny i takie inne
bzdury, a wszystko dlatego ze zamisat drugiej symetralnej narysowalem sobie wysokosc. Wniosek
taki ze nie bylo mi dane zrobic tego zadania, a wszechswiat usilniej dawal mi to do
zrozumienia poprzez brak czasu. Napisze sobie na czole "GEOMETRIA JEST DO DUPY"... Musze chyba
zaczac od podstaw bo tak to bede sie tylko wkur**al
15 sty 02:03
Godzio:
Bez stresów

Poprowadź dwusieczną, a następnie promień do punktu przecięcia dwusiecznej i
okręgu, pokaż, że promień jest prostopadły do boku BC
15 sty 02:32
kylo1303: Zaraz sie zobaczy. Stresu nie ma, ale troche to irytujace jak robisz cos przez 30min a potem
zauwazasz ze zle poprowadziles kreske i wszystko co robiles bylo gowno warte.
15 sty 02:51
Godzio: Heh, gdybym ja się tak przejmował to chyba już dawno bym porzucił matematykę
15 sty 03:06
kylo1303: Tylko co to mi da? To ze jest prostopadly nie oznacza ze zawiera sie w symetralnej. Napisz cale
rozwiazanie bo nie planuje juz tego robic (ani poki co zadnego innego zadania z geometrii od
was). Nie chce marnowac czasu, przyjdzie czas kiedy dojde do zadan ksiazkowych, troche porobie
to wtedy bedzie mozna myslec o innych ponadprogramowych.
15 sty 03:06
15 sty 03:09
Godzio: Właśnie to oznacza
15 sty 03:09
kylo1303: Aha, bo jeszcze leci przez srodek okregu...
15 sty 03:11
kylo1303: Najwiekszy problem w tym zadaniu jest sposob zabrania sie... Zalozycielka tamtego tematu
myslala chyba w takich samych kategoriach jak ja. Zadna z moich koncepcji nie byla prawidlowa,
tak wiec nie ma zalu ze bylem blisko
15 sty 03:14
Godzio:
Na pomysł wpaść najciężej
15 sty 03:16
kylo1303: Tzn pomysl to jedno, ale jednak tutaj nazwalbym to "odebraniem zadania". Zabieralem sie
do tego od dupy strony i dlatego gowno z tego wyszlo xD
15 sty 03:19
Godzio: Chyba, że tak
15 sty 03:21
Godzio:
Ja już uciekam, dobranoc
15 sty 03:30
kylo1303: Dobranoc, ja tez ide juz spac.
15 sty 03:39