pochodna
jaro: czy dobrze policzyłem tą pochodnę
| | 2 | | 1 | | 3 | |
(3*3√x−x3+ |
| 4√x3)'=( |
| −3x2+ |
| ) |
| | 3 | | 3*3√x2 | | 4√x | |
14 sty 21:13
14 sty 21:24
krystek: wspólczynniki złe
3*(x1/3)'=3* .. to co napisałeś i ostatnia popraw .
14 sty 21:33
jaro: aha czyli 3 to nie jest stałą i nie wynosi 0
14 sty 21:34
krystek: Jak potraktujesz jako pochodna z iloczynu!
A tak j wyżej napisałam
Idac Twoim tokiem byłoby: 0*pochodna =0
14 sty 21:41
jaro: aha czyli jak mam cos takiego to rozpisuje tak
7x5−x+2=7*5x4−1
14 sty 21:41
krystek: 3 jest stała i wyłączasz przed znak pochodnej





lub np (3x
2)'=3'*x
2+3(x
2)'= 0*x
2+3*2x=6x
14 sty 21:43
krystek: Tak ,dokładnie!
14 sty 21:44
jaro: a jak mam coś takiego, to korzystam z ilorazu pochodnych. Tylko nie wiem jak z tym t będzie
14 sty 21:49
krystek: tak jak z x−em √2t=√2*√t
14 sty 21:51
jaro: aha wielkie dzięki
14 sty 21:51
jaro: czyli w tym przypadku 1 =0, gdyż jest to stała
14 sty 21:54
jaro: jak rozwiązać taka pochodną

14 sty 22:26
Patronus: To inaczej będzie pochodna (b−xp)−n
czyli
−n(b−xp)−n−1*p*xp−1
14 sty 22:29
jaro: a jeżeli mam do obliczenia pochodną z czegoś takiego 1+tgx to 1 traktuje jako stała, czyli
14 sty 22:48