log
zbk: która z liczb jest wieksza 7log25 czy 5log23
14 sty 20:55
Daromir: Większa jest 7log25.
Po pierwsze: 7>5>1.
Po drugie log25>log23>1
14 sty 21:01
zbk: a mozna to jakos rozpisac bo zadanie brzmi która z liczb jest większa
a=7
log25 + 10
log3√2
b=5
log23 + p10{10} porównałem najpierw 10
log3√2 =p10{10}
| | 1 | |
i wyszlo 3√2> |
| a z drugim sie zastanawiam |
| | 10 | |
14 sty 21:11
Eta:
Skorzystaj ,że
alogbc= c logba
zatem: 7log25= 5log27
to: 5log27 > 5log23 ⇒ log27> log23 ⇒ 7 >3
czyli 7log25 > 5log23
14 sty 21:48
zbk: o tego nie znalem dzieki za pomoc
14 sty 22:19