trapez
mia: Witam. mam probel z zadaniem. zatrzymalam sie na pewnym etapie. może ktoś mi pomoże ruszyc z
tym dalej? w trapezie ABCD: AB||CD, |AB|=16, |DC|=10, |AD|≠4 , |∠DAB|=600. oblicz pole
obwód trapezu.
wiec zaczęłam od wyznaczenia wysokości trapezu. wykorzystałam przy tym właściwości trójkąta
prostokątnego. policzyłam pole trapezu. zabrałam się za obwód, ale brakuje mi dlugości jednego
boku BC. co dalej?
14 sty 20:35
Kejt:

h=2
√3
a=2
y=16−10−2=4
a dalej Pitagorasem:
x
2=y
2+h
2
x
2=4
2+(2
√3)
2
x=...
14 sty 20:46
krystek:

y=IABI−x−10=16−x−10 i z Pitagorasa oblicz IBCI
14 sty 20:49
mia: BC wyszło mi 2√7. a obwód 30+2√7. dobrze?
14 sty 21:13
Kejt: tak
14 sty 21:16
mia: dzięki
14 sty 21:17