Oblicz sincos
Gong: niech α oznacza miarę kąta ostrego oraz sinα + cosα =
43. Oblicz sinα*cosα
Proszę o podpowiedź jak działać a nie o gotowe rozwiązanie
14 sty 20:31
ICSP: podnieś obustronnie do kwadratu.
14 sty 20:34
Daromir: Podnieś obie strony równania do kwadratu.
14 sty 20:34
Gong: sin
2a + 2sina*cosa + cos
2a =
169
1 + cos2a =
169
cos2a =
79
cosa =
718 (0,39)
sina +
718 =
43
sina =
1718
cosa*sina =
1718 *
718 ≈ 0,368
dobrze

?
14 sty 20:49
Tragos: po co ci sina i cosa?

masz obliczyć sina*cosa, więc
| | 16 | |
sina + 2sinacosa + cos2a = |
| |
| | 9 | |
| | 16 | |
2sinacosa = |
| − 1  2 |
| | 9 | |
sina*cosa = ..
14 sty 20:53
Tragos: sin
2a tam oczywiście
14 sty 20:53
rumpek:
| | 16 | |
sin2x + 2sinxcosx + cos2x = |
| |
| | 9 | |
| | 16 | |
sin2x + cos2x + 2sinxcosx = |
| |
| | 9 | |
zostawiamy zawsze w ułamku
14 sty 20:55
Aga: 2sinαcosα=sin2α
Ale nie trzeba tak
14 sty 20:56
Gong: faktycznie... dzięki

nie ma to jak iść naokoło
14 sty 20:57