Ekstrema funkcji
Willow: znajdź ekstremum podanej funkcji
f(x)=x2−32√x
14 sty 20:24
krystek: Oblicz pochodna i f'(x)=0 (m zerowe pochodnej) i zbadaj jej znak!
14 sty 20:35
Willow: ja nie potrafię policzyć pochodnej tego
14 sty 20:56
krystek: Weź wzory i licz:
f'(x)=(x2)'−32(√x)'=..
14 sty 21:08
etlle: pochodna chyba wyjdzie tak?: 2x−32 ? dalej pochodną porównuje się do zera i obliczasz(czyli
miejsce zerowe pochodnej) f'(x)=0 2x−32=0 x=16 tylko nie wiem czy to min czy max −
jeszcze tego się uczę więc nie wiem czy to dobrze..
14 sty 21:18
Aga: pochodna źle obliczona.
14 sty 21:19
ZKS:
etlle pochodna z 32√x Ci znika.
14 sty 21:19
etlle: całkiem znika? czyli zostaje 2x?
14 sty 21:20
krystek: nie (x1/2)'=..
14 sty 21:20
etlle: pochodna: 2x−16x12 teraz dobrze?
14 sty 21:31
ZKS:
| | 1 | |
Prawie bo powinno być do potęgi − |
| . |
| | 2 | |
14 sty 21:32
krystek: (xn)'=n*xn−1
14 sty 21:53