Eta prosze pomóż
Anetka: Eta prośba do Ciebie

Czy pomożesz Mi

:(
Basen ma długość 20m i szerokość 10m. W najgłębszym miejscu jest 1,8m głębokości ,a w
najpłytszym 1,2m. Ile waży woda wypełniająca basen po brzegi

Przyjmij ,że 1litr wody
waży 1kg.
26 mar 22:08
kaz: 20*10*(1,8+1,2)/2=300m3
m3=1000l
26 mar 22:17
Eta:
Witam! ( sorry nie było mnie przez chwilę)
Widzę ,że kaz już Ci obliczył

Jest ok!
ponieważ 1m
3 = 1 000 l
to 300m
3 = 1000kg*300 = 300t
26 mar 22:33
Anetka: Dziękuje Kaz i Eta za pomoc
27 mar 06:29
b.: A czemu się nikt nie przyczepił, że nie wiadomo, jaki jest kształt basenu?
Z tego, że w najgłębszym miejscu ma 1,8, a w najpłytszym 1,2 można tylko oszacować ciężar
wody...

Pozdrowienia
27 mar 13:48