funkcja malejąca i rosnąca | pochodna
etlle: POMOCY! skąd mam wiedzieć czy funkcja jest malejąca czy rosnąca? np.: f(x)= 2x3+9x2+12x no i
jak wyznaczę pochodną 6x2+18x+12 = x2+3x+2 a później x1= −2 i x2 =−1 to skąd mam wiedzieć czy
ona jest rosnąca czy malejąca? mam rysować do pomocy jakiś wykres? jakieś liczby podstawić?
czy coś innego?
14 sty 20:20
etlle: ?
14 sty 20:44
Aga: rysujesz wykres pochodnej( parabolę ramionami skierowaną do góry o miejscach zerowych −2,−1)
y'<0⇔x∊(−2,−1) odczytujesz z wykresu.
z tego wynika, że f(x) jest rosnąca dla x∊(−2,−1)
i dalej ...
14 sty 20:50