Nutka fizyki
Gauss: Szybkość pojazdu, którego masa równa się m, zmienia się według prawa:
V = D + Bt + Ct
2
Znaleźć pracę siły napędzającej pojazd w przedziale czasu (t
1, t
2)
Chciałbym tylko sie dowiedziec czy ten schemat rozwiązania jest poprawny:
1. Różniczkuję po dt szybkość i otrzymuję przyspieszenie
a = (D + Bt + Ct
2)' = B + 2Ct
2. Z II zasady dynamiki Newtona
F = ma ⇒ F = m(B + 2Ct)
3. Przekształcam wzór na moc:
| | W | | F * s * cos0 | |
P = |
| = |
| = F * v |
| | t | | t | |
4. Wyliczam moc:
P = F * V
5. Jako, że moc jest pochodną pracy po czasie, to obliczam całkę oznaczoną z wyliczonej mocy i
otrzymuje pracę.
Pzdr