???
sylwia f: Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak się rozwiązuje tą dziedzinę
14 sty 20:05
krystek: jaką?
14 sty 20:07
sylwia f: | | 3 | |
mam taki przykład f(x)= |
| |
| | x+2 | |
14 sty 20:12
sylwia f: wyznacz dziedzinę
14 sty 20:12
ola: x+2≠0
x≠−2
x∊R−{−2}
14 sty 20:14
sylwia f: a możesz mi wytłumaczyć jak to zrobiłaś
14 sty 20:15
Tragos: mianownik ZAWSZE różny od 0, a potem normalna równość, tylko że zamiast =, mamy ≠
14 sty 20:16
ola: poniewaz nie mozna dzielic przez 0 musisz zalozyc ze mianownik (ponizej kreski ulamkowej) musi
byc różny od 0
dlatego zakładasz, ze
x+2≠0
przenosisz 2 na prawa str ze zmienionym znakiem
x≠−2
z tego wynika ze dziedzina funkcji sa wszystkie l rzeczywiste oprocz (−2)
wiec x∊R−{−2}
14 sty 20:18
Żanetka: Pewnie chodzi ci o dziedzine funkcji..jesli chcesz ja okreslic patrzysz od najmniejszych x do
najwiekszych i piszesz że D
f =np (−2; 2) nawias zależy od tego czy kółeczko na funkcji jest
zamalowane czy puste.jeżeli jest zamalowane to taki nawias < > a jeżeli nie to zwykły ( ).
później piszesz f(D
f)= i tu dajesz y od najmniejszego do największego. początek i koniec wiesz
mniej więcej o co chodzi

14 sty 20:19
sylwia f: Kurcze czarna magia jest to dla mnie
14 sty 20:21
krystek: | | P(x) | |
Przy wymiernych funkcjach y= |
| zawsze mianownik ,czyli Q(x)≠0 |
| | Q(x) | |
przy pierwiastkowych y=
√F(x) zawsze F(x)≥0
| | f(x) | |
y= |
| zawsze F(x)>0 ponieważ pierwiastek jest w mianowniku! |
| | √F(x) | |
14 sty 20:21