nie potrafie tego obliczyć
Żanetka: jak to obliczyć (√3+2√3)(4√3−8√2)
14 sty 20:05
kylo1303: z drugiego nawiasu wylacz 4 i zastosuj wzor: (a−b)(a+b)=a2−b2
14 sty 20:06
kylo1303: Oj, moje przeoczenie (albo twoje). Tam w drugim nawiasie jest na pewno 8√2 czy moze 8√3?
14 sty 20:07
BLAZEJ_505: możesz też mnożyć każdy wyraz razy każdy
14 sty 20:08
Żanetka: napewno 8√2
14 sty 20:10
Tragos: no to chyba zostaje mnożenie każdy wyraz przez każdy
14 sty 20:11
kylo1303: A to moze w peirwszym nawiasie jest 2√2? Chodzi mi o to, ze jesli odpowiednie pierwiastki sa
rowne to mozna zastosowac wzor, jesli nie to trzeba mnozyc bo nic sie z tym nie zrobi.
14 sty 20:16
Żanetka: (√3+2√2)(4√3−8√2) sorki
14 sty 20:22
Żanetka: i to chodzi o (a−b)(a+b)= a
2+b
2
?
14 sty 20:31
Żanetka: tylko jak połączyć 2√2 z 8√2 no i to drugie mam 2 z 8 dodać czy pomnożyć bo nie wiem:((
14 sty 20:33
kylo1303: Napisalem ci w pierwszej odpowiedzi co masz zrobic.
(√3+2√3)4(√3−2√3)=4*(3−4*3)=4*(−9)=−36
14 sty 21:28