wykonaj działanie,odpowiedź podaj w najprostszej postaci
gimigis: | 4 | | 1−x | | x−1 | |
| − |
| + |
| |
| x2+6x | | 2x | | x+6 | |
26 mar 21:55
tggt: αβγa2 ≤
26 mar 21:59
tggt: ≤ α−52 γ −210 ≥
To odpowiedz
26 mar 22:00
gimigis: nie mam pojęcia co to jest, jestem w drugiej klasie technikum...
26 mar 22:02
gimigis: mam znaleść wspólny mianownik
26 mar 22:03
Eta:
sprowadź do wspólnego mianownika:
D: x
2 +6x ≠0 i 2x≠0 i x +6≠0
x(x+6) ≠0 i x≠0 x≠ −6
czyli dziedzina jest x€R−{0, −6}
wspólny mianownik to ; 2x( x+6)
| 4*2 −(1−x)*(x+6) +2x(x −1) | |
|
|
| 2x(x+6) | |
wykonaj działania w liczniku, uporzadkuj licznik
a mianownik zostaw taki jak jest
Powodzenia , to juz tylko rachunki!
26 mar 22:06
Eta:
Już masz troche pojęcia ? czy jeszcze nie?
bo nie bardzo chce mi się rachować!
Dasz już radę?
Jak nie to pisz pomogę Ci jeszcze!
26 mar 22:07
gimigis: dzięki wielkie,chodziło mi właśnie o ten głupi mianownik

...
a mogę prosić jeszcze o pomoc w j zadaniach..
| x2 | | 2−x | | 6 | |
| + |
| − |
| |
| 4x−9 | | 2x−3 | | 3−2x | |
| 2x2−7 | | 2−3x2 | |
| − |
| − x |
| 9x2−6x+1 | | 3x−1 | |
26 mar 22:12
gimigis: głównie mi chodzi o te mianowniki
26 mar 22:15
gimigis: jesteś

26 mar 22:37
Eta:
OK

poprostu rozkładasz każdy na czynniki!
4x
2 −9 = (2x −3)(2x +3)
i już widzisz że to będzie ten wspólny mianownik!
ale zobacz że w ostatnim masz
3 − 2x więc minus przed nawias i już masz:
− ( 2x −3) czyli w ostatnim zamiast w liczniku
−6
piszesz [[+6}
x
2 +(2−x)(2x+3) +6( 2x+3)
i masz: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 2x −3)(2x +3)
dasz już radę!
spróbuj rozłożyć mianowniki w trzecim i napisz jaki masz rozkład?
26 mar 22:47
Eta:
w 3/ 9x
2 −6x +1 = (3x−1)
2 = (3x −1)(3x−1)
czyli wsp. mian (3x−1)(3x−1)
licznik pierwszego sie nie zmieni
a licznik drugiego
− (2 −3x
2) *( 3x−1) już kumasz ?

pamietaj ,że tam jest minus przed nawiasami

!
a trzecie wyrazenie czyli x*( 3x−1)(3x−1)=
x*( 9x
2 −6x +1) bo to to samo co ( 3x−1)
2
26 mar 22:53
gimigis: nio to z rozkładu pierwszego wyszło mi (3x−1)
2 i chyba to będzie mój wspólny
mianownik...dalej nie wiem jak mam to robić... z licznikiem widzę mam problem nie umiem
tego
26 mar 22:58
Eta: Już Ci napisałam!
zapomnij o mianowniku i tylko teraz porzadkuj licznik:
to juz tylko rachunki!
oczywiście pamiętaj o znakach


!
Powodzenia! dasz juz radę ! wierzę w Ciebie
26 mar 23:00
gimigis: dzięki wielkie za pomoc...bardzo dobrze tłumaczysz i jasno piszesz wskazówki...jeszcze
raz dzięki ...mogę liczyć na Twoja pomoc,gdy będę mieć jakiś problem

?
26 mar 23:06
Eta: Cieszę się ,że rozumiesz

Oczywiście możesz na mnie liczyć

Pozdrawiam ! Miłych snów!
( o mianownikach

)
26 mar 23:08
gimigis: dzięki
26 mar 23:11
Eta:
Jeszcze jedna wskazówka!
Pamiętaj zawsze o określeniu dziedziny


!
to będzie proset jak rozłożysz mianowniki na czynniki
wtedy zobaczysz kiedy mianowniki nie moga sie zerować!
OK? ( to bardzo ważne przy funkcjach wymiernych
i musi wejść w "nawyk"

zawsze określić
dziedzinę
26 mar 23:12
gimigis: ok
26 mar 23:22