granica ciągu
truskawa: | | 3√n3+2 | |
 oblicz granice ciągu : |
| . |
| | 5√5n5+n3+1 | |
jak się pozbyc tych pierwiastkow

pomozcie
14 sty 19:54
truskawa: help!
14 sty 20:16
Tragos: n −> ∞?
14 sty 20:17
truskawa: chyba tak
14 sty 20:20
Tragos: 3√n3 + 2 =
3√n3(1 + 2n3) = n
3√1 + 2n3
5√n5 + n3 + 1 =
5√n5(5 + 1n2 + 1n5) = n
5√5 + 1n2 + 1n5
| | 3√1 + 2n3 | | 3√1 + 0 | |
limn−>∞ |
| = |
| = |
| | 5√5 + 1n2 + 1n5 | | 5√5 + 0 + 0 | |
14 sty 20:34
truskawa: dzięki za pomoc!

a wiesz moze, jak rozwiazac taką granice :
| | n | | 2n2+1 | |
bn=(1+ |
| ) do potegi |
| . |
| | n2+n+1 | | n | |
| | 1 | |
to ma byc niby z wykorzystaniem wzoru : (1+ |
| ) do potęgi an →e ,ale nie mam pojecia |
| | an | |
jak
to zrobic
14 sty 20:54
Tragos: ok, mam to zrobione na kartce, już skanuję
14 sty 21:01
ZKS:
| | n | |
limn → ∞ [(1 + |
| )(n2 + n + 1)/(n)](2n2 + 1)/(n) * (n)/(n2 + n + 1) |
| | n2 + n + 1 | |
=
Przejdę dla czytelności tylko do wykładnika
| | 2n2 + 1 | | n | |
limn → ∞ |
| * |
| = 2 |
| | n | | n2 + n + 1 | |
Czyli granica wynosi e
2
14 sty 21:02
14 sty 21:04
Tragos: widzę teraz, że tam się wkradł mały błąd, bn ≠ e2, tylko bn −> e2 (przy n −>∞)
14 sty 21:09
truskawa: dzieki za pomoc, ale nie rozumiem, czemu takie dzialanie z ta potega
15 sty 09:42
truskawa: 1/3 to potega.
mam rozwiazany taki przyklad. czy ktos moze mi powiedziec, dlaczego to jest symbol
nieoznaczony?
i gdzie na koncu znika 1,
1/3 i −n

pomozcie!

lim
3√n3+n2+2n+3−n = (n
3+n
2+2n+3)
1/3 − n =
| | n2 | | 2n | | 3 | | 1 | | 2 | | 3 | |
[n3(1+ |
| + |
| + |
| )]1/3 −n = (1+ |
| + |
| + |
| )1/3 −n = |
| | n3 | | n3 | | n3 | | n | | n2 | | n3 | |
15 sty 12:27
truskawa: powiedzcie mi prosze, jak powinna byc rozwiazana ta granica
15 sty 18:01