funkcje trygonometryczne
Żanetka: Podaj wartości funkcji trygonometrycznych katów ostrych trójkąta prostokątnego o
przyprostokatnych długosci 7 i 24
14 sty 19:27
Aga: Najpierw wykonaj pomocniczy rysunek,oblicz długość przeciwprostokątnej z twierdzenia Pitagorasa
,
Zapisz definicje i podstaw liczby.
14 sty 19:34
Żanetka: no dobra to bedzie tak: a
2+b
2=c
2
7
2+24
2=c
2
49+576=c
2
czyli przeciwprostokatna ma 625 dobrze

?i co dalej

?
14 sty 19:40
Tragos: c2 = 625
c = 25
przeciwprostokątna ma 25
14 sty 19:45
Aga: c2=625c=√625=25
narysuj trójkąt prostokątny oznacz kąty ostre α i β
i zapisz sinα=.. itd.
14 sty 19:46
Żanetka: ojj
14 sty 19:52
Żanetka: cięzko z tymi zadaniami
14 sty 19:55
BLAZEJ_505:

i zapisujesz na sinα=
2425
14 sty 20:00
Żanetka: już mnie głowa boli

i to wszystko już tak
14 sty 20:27
BLAZEJ_505: nie jeszcze cos, tg,ctg kąta α i β i dla β jeszcze sin
14 sty 20:28
Żanetka: o matko to ja się poddaje:( hi hi w swoim zeszycie mam napisane że sin(90−α)=cosα
to coś takiego
14 sty 20:36
Tragos: nie, to są wzory redukcyjne, a ty masz zastosować definicje sinusa, cosinusa, tangensa oraz
cotangensa dla obu kątów (α, β − tak jak na rysunku)
14 sty 20:38
Żanetka: a sin β = sin(90−α)= b/c
14 sty 20:39
Żanetka: to nie mam pojęcia jak to zrobić
14 sty 20:39
BLAZEJ_505: cosα=725
tgα=247
ctgα=724
sinβ=725
cosβ=2425
tgβ=724
ctgβ=247
jeśli się nigdzie nie zrobiłem błędu to ma tak być
14 sty 20:43
Żanetka: o matko boska a to na to są jakieś wzory albo coś

jutro mam zaliczenie semestru i chyba
fajnie by było żebym choć troszkę też rozumiała że tak powiem hi hi
14 sty 20:47
14 sty 20:47
Żanetka: dzięki wielkie
14 sty 20:57