określ wartość parametru m, dla których funkcja f jest homograficzna oraz te, dl
anonim: określ wartość parametru m, dla których funkcja f jest homograficzna oraz te, dla których jest
liniowa. a)f(x)=3x−1/mx−2 b)f(x)=4x+m/2x−1 c)f(x)=mx−4/3x+2
14 sty 19:24
:): Pomocy!

Mam to samo.
20 kwi 17:26
:): Może takie pytanie. Jak wyznaczyć by była liniowa.

A jak by była homograficzna.
20 kwi 17:28
Dominik: liniowa gdy licznik = mianownik lub licznik = 0, homograficzna gdy wspolczynnik przy x w
mianowniku rozny od zera.
20 kwi 17:34
:): Nie kapuje.
a) liniowa
3x−1=mx−2
3x+1 = mx

20 kwi 17:50
:): Jeśli licznik byłby równy 0, to powstała prosta 0
20 kwi 17:52
:): refresh!
20 kwi 18:00
Dominik: zle mnie zrozumiales. pokaze ci na przykladzie a)
| | 3x − 1 | | | |
a) f(x) = |
| = |
| |
| | mx − 2 | | mx − 2 | |
moze okreslenie licznik = mianownik jest zle; chodzilo mi o sytuacje w ktorej licznik bedzie
calkowicie podzielny przez mianownik i funkcja zredukuje sie do funkcji stalej. widac, ze taka
| | 1 | |
sytuacja zachodzi dla m = 6 i funkcja przyjmuje postac f(x) = |
| |
| | 2 | |
z kolei wyzerowac licznika sie nie da w zadnym z twoich przykladow, bo niezaleznie od parametru
m w liczniku zawsze jest wyraz wolny (i funkcja nie bedzie funkcja stala, a wymierna).
20 kwi 18:06
mat chłopak: jak sie nie da wyzerować licznika. 1/2(6x−2) wystarczy aby nawias był równy 0. czyli 6x−2=0 co
daje 6x=2 co daje x u 1/3.
17 lis 11:53
mat chłopak: wgl dominik napisałeś wcześniej, że gdy licznik lub mianownik = 0. więc ja bym proponował
wrócić się do podstawówki i nauczył się na blache. ,, pamiętaj cholero nie dziel przez zero''.
chcesz to ci nawet pomogę to zrozumieć. odwrotnością dzielenia jest mnożenie. więc znajdź mi
taką liczbe która pomnożona przez 0 da ci 3x−1. dlatego właśnie wyzmnaczamy najpierw
dziedzine, aby nie było takich baboli.
17 lis 12:08
Piotr: Wystarczy zajrzeć do definicji funkcji homograficznej
| | ax+b | |
f(x)= |
| spełnia dwa warunki ad−bc≠0 oraz c≠0 jeśli któryś z tych warunków nie jest |
| | cx+d | |
spełniony to funkcja jest liniowa
27 sty 12:29
pigor: ..., no właśnie, czyli ⇔ ad=bc v c=0 , ...
27 sty 14:38