uzasadnij, że 61^16<18^24
Daria: uzasadnij, że 6116<1824
14 sty 19:13
Aga: 16=8*2
24=8*3
(61)16=((61)2)8
1824=(183)8
Z dwóch potęg o jednakowych wykładnikach ta jest większa, której podstawa jest większa.
14 sty 19:18
TOmek: ja to zrobiłem tak
81
16>61
16 (dałem tu wytlumaczenie chociaz to logiczne)

sprawdzam co jak działa nierównosc dla wypadku
81
16<18
24
3
64<3
96
64<96
nierównosc prawdziwa czyli
61
16<81
16<18
24
co udowadnia nam nierówność
61
16<18
24
14 sty 19:19
TOmek: ciekawe czy moje rozumowanie będzie zaliczone .. <hmm>
14 sty 19:20
Eta:
6116 < 6416 <1824 6416= (43)16= 448= (42)24 = 1624
zatem 1624< 1824
c.n.u.
14 sty 19:22
TOmek: Eta jak myslisz, moje rozumowanie chyba tez jest ok?
14 sty 19:23
Eta:
też ok
14 sty 19:24
TOmek: Tego zadania prawie w ogole nie ruszyłem:
Na bokach AC i BC trójkąta obrano punkty P i Q takie ,ze |AP| : |PC|=2:1 oraz |BQ| : |QC|=2:1.
Odcinki AQ i BP przecinają sie w punkcie R. Wykaż ,ze pole czworokątna CPRQ jest równe polu
trójkąta ARP.
−−−
byłbym wdzieczny gdyby ktos zrobił
14 sty 19:26
Daria: Teraz to na prawdę oczywiste : D Dziękuję bardzo, nie wiedziałam jestem w 2. klasie szkoły
średniej i właśnie robię maturę rozszerzoną z matmy, z tym miałam problem : )
Ta strona jest genialna
14 sty 19:30
TOmek: tyko z tym zadaniem miałas problem?
14 sty 19:33
Daria: Nie skończyłam, ale jak będę miała problem z jakimś innym, to chyba mogę liczyć na pomoc? : )
14 sty 19:36
BLAZEJ_505: a ten dowód to najlepiej zrobić metodą nie wprost
Teza: 6116<1824
Dowód nie wprost:
załóżmy że teza jest fałszywa,czyli 6116>1824, zatem
(612)8>(243)8 obustronnie pierwiastkujemy pierwiastkiem 8 stopnia
I612I>I243I opuszczamy wartości bezwzględne bo pod nimi są wartości dodatnie
612>243
3 721>13 824, co jest sprzecznością, zatem
6116<1824 jest prawdziwe.
Co należało uzasadnić
14 sty 19:37
Daria: Nie skończyłam, ale jak będę miała problem z jakimś innym, to chyba mogę liczyć na pomoc? : )
14 sty 19:39
TOmek: taaa
14 sty 19:40
Eta:
14 sty 19:46
Eta:
Ja to widzę tak:
| | 1 | |
Δ DCE ~ ΔABC w skali k= |
| ⇒ że czworokąt ABDE jest trapezem AB || DE |
| | 3 | |
zatem pola ΔARD i ΔBRE są równe ( znane twierdzenie ....
RM jest wspólną wysokością trójkątów ARD i RCD
oraz RE jest wspólną wysokością trójkątów BRE i RCE
| | 1 | |
i P ΔRCE = |
| PΔBRE i PΔARD=PΔBRE |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dodając stronami:
P(CRDE) = PΔARD
c.n.u
Sorry

zamiast oznaczeń P i Q napisało mi się na rys. E i D
14 sty 19:58
kylo1303: Tomek Apropo twojego rozumowania w zadaniu z potegami:
Skad ci sie wzielo 396? Bo jesli z 1824 to jest to blad i twoje rozumowanie nie jest
dobre. Ewentualnie ja cos pominalem.
14 sty 20:04
Eta:
| | a*h | | a*h | |
PΔABD = P1+P3 = |
| i PΔABC= P1+P4= |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem : P
1+P
3= P
1+P
4 ⇒
P3= P4
14 sty 20:06
TOmek: no tak skopałem...
14 sty 20:59
TOmek: dziekuje Eto
14 sty 20:59
Eta:
To po co "kopałeś"
14 sty 21:01