calkowanie przez podstawianie
cauek: jak obliczyc ta calke? musi byc poprzez podstawianie
∫(1−2sinx) dx /(cosx)2
14 sty 18:45
Krzysiek: na dwie całki rozbij i druga przez podstawienie
14 sty 18:47
cauek: czyli wynik bedzie tgx + ln|(cosx)2 | ?
14 sty 18:50
Krzysiek: nie, ta druga źle
14 sty 18:54
cauek: (cosx)2 = t
dt = −2sinx dx
czyli bedzie ta calka drugiego dtt = ln|t| = ln|(cosx)2 | co jest zle?
14 sty 18:58
Krzysiek: podstawienie:
t=cosx
dt=−sinx
a u Ciebie:
(cosx)2 =t
wtedy dt =−2cosx sinx
14 sty 18:59
cauek: aaa, no tak

dzieki
14 sty 19:06
cauek: czyli wynik tgx − 2 1cosx ?
14 sty 19:10
Krzysiek: tak, plus stała
14 sty 19:16