Geometria w przestrzeni
kornik: Dany jest czworościan o wierzchołkach A(5,1,3),B(1,6,2),C(5,0,4),D(4,0,6). Napisać równanie
płaszczyzny przechodzącej przez krawędź AB i równoległej do krawędzi CD.
Policzyłem wektor AB [−16,−7,29] i CD [0,−14,0] i nie za bardzo wiem co dalej.
14 sty 18:28
kornik: podbijam.
14 sty 19:22
AS:
Wektor AB = [−4,5,−1] , Wektor CD = [−1,0,2]
AB x CD = [−4,5,−1] x [−1,0,2] = [10,9,5]
Równanie płaszczyzny
10*(x − 5) + 9*(y − 1) + 5*(z − 3) = 0 , po uporządkowaniu
10*x + 9*y + 5*z − 74 = 0
14 sty 20:06
kornik: Ahaha, pomnożyłem wektory, ale głupi błąd.
Dzięki bardzo.
15 sty 12:15