Obliczyć pola obszarów ograniczonnych krzywymi
ola:
Obliczyć pola obszarów ograniczonnych krzywymi
y=x+2
y=−2x+1
x=0,x=5
14 sty 18:22
Krzysiek: za pomocą całki masz to obliczyć?
∫05 (x+2)−(−2x+1)dx
14 sty 18:26
ola: tak, a mozesz mi wytlumaczyc to wytlumaczyc krok po kroku? Baaardzo prosze
14 sty 18:31
Krzysiek: zacznij od narysowania obszaru po którym całkujesz
pole pomiędzy dwoma funkcjami z,t to całka z różnicy tych funkcji (z−t) (oczywiście funkcja "z"
musi być nad funkcją "t" )
14 sty 18:39
ola: nic nie zrozumialam o.O
14 sty 18:59
Krzysiek: po prostu jest takie tw. i stąd się bierze całka : (x+2)−(−2x+1)
jednak jak miałaś całkę podwójną to to od razu widać, że tak jest
14 sty 19:01
ola: ze tak powiem jestem samoukiem jesli chodzi o calki, wiec ciezko mi to obczaic... np o co
chodzi z tym x=0,x=5
14 sty 19:03
Krzysiek: narysowałaś obszar?
są to proste równoległe do osi OY przechodzące przez punkty x=0,x=5
14 sty 19:06
ola: no wychodzi taki trojkat;>
14 sty 19:27
gwiazda: I prosta która jest u góry na y jest odjęta od prostej tej dolnej , a przedział na x to (0,5)
rozumiesz?
14 sty 19:39
ola: chyba tak...
14 sty 19:54
ola: hmm... to tak dla sprawdzenia czy rozumiem:
y=2x2−4+6
y=−x2+2x
x=0,x=2
2
∫ (2x2−4+6−(−x2+2x))
0
tak?
14 sty 20:07
ola: w 1szym roznaniu ma byc 2x2−4x+6
14 sty 20:08
Krzysiek: tak
14 sty 20:09
ola: uff, dzieki
14 sty 20:10
ola: ostatnie pytanie
a co jesli mam tylko 2 rownania?
xy=6
y=x+7
14 sty 20:13
Krzysiek: wydaje mi się, że nie ma obszaru ograniczonymi tymi równaniami
14 sty 20:24
ola: to moze inny przyklad...?
y=|lnx|
y=1
15 sty 09:04
Krzysiek: narysowałaś obszar?wydaje mi się, że łatwiej będzie liczyć jeżeli będziemy całkować po y
15 sty 11:13
ola: czyli jak?
15 sty 11:38