MarcinP: Ja zrobiłem to tak, ale nie wiem czy dobrze.
Podzieliłem wielomian przez x-2, co dało nam równanie kwadratowe x
2-6x+5. Następnie Δ=4,
x
1=1 x
2=5. Czyli pierwiastkami wielomianu są liczby 1,2,5.
Zrzutowałem prostopadłościan: W podstawie prostokąt o bokach 1,5 i 2 wysokości.
Policzyłem przekątną podstawy -
√26. Następnie nakreśliłem przekątną bryły. Jest ona
trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych: 2,
√26, i przeciwprostokątnej X, którą
policzyłem z pitagorasa i wyszło mi x=
√30.
Gwarancji na to nie dam, wolałbym, żeby ktoś sprawdził.

.
Pozdrawiam