niewymiernosc
Fryta70: | | 2 | |
Usuń niewymierność z mianownika |
| |
| | 1+√3 | |
14 sty 17:21
Tragos:
dalej niech Fryta spróbuje sama
14 sty 17:22
Fryta70: Probowalam za kazdym razem wychodzi mi inny wynik np −1+2√3
14 sty 17:24
Tragos: | 2 | | 1 − √3 | | 2(1 − √3) | | 2(1 − √3) | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 1 + √3 | | 1 − √3 | | 1 − 3 | | −2 | |
−(1 −
√3) =
√3 − 1
14 sty 17:28
Aga: (1−√3)(1+√3)=1−3=−2
skróć z 2 i otrzymasz √3−1
14 sty 17:28
Fryta70: a skad sie wzieło −(1−√3)=√3−1
14 sty 17:33
Tragos: −(1−√3) = −1 + √3 = √3 − 1
14 sty 17:43
Fryta70: | | 2−2√3 | |
ale po wymnozeniu wyjdzie |
| |
| | −2 | |
14 sty 17:57
Fryta70: ja juz nic nie czaje
14 sty 17:57
14 sty 18:01
Fryta70: a skad to −2 skoro 2X1=2
14 sty 18:09
krystek: Wyłączone przed nawias −2
14 sty 18:14
Fryta70: juz teraz wszystko wiem
dzieki wielkie
14 sty 18:17