pomoc
ktoss: Przypomnienie: Jak się rysuje funkcję np. 2x + 3?
Zaznaczam 2 na x'ach, 3 na y'kach, mam punkt wspólny, teraz przesuwam o jeden w prawo i 3 do
góry?
14 sty 16:53
krystek: Jeżeli tak ,to rysujesz y=2x i przesuwasz w góre o 3 jednostki.
14 sty 16:56
ktoss: Weź narysuj jak możesz, będzie mi łatwiej zrozumieć.
14 sty 16:57
kropka.:

y = 2x + 3
teraz zaznaczasz te punkty łączysz i masz wykres
pod 1 jest 7
14 sty 16:59
Aga: A po co tak dużo punktów, wiemy, że przez 2 różne punkty przechodzi dokładnie jedna prosta.
14 sty 17:02
kropka.: np. żeby się przekonać ze nie pomyliliśmy się w liczeniu
14 sty 17:04
Aga: Racja, na początek jest to dobry zły sposób.
14 sty 17:15
ktoss:

Tabelką też można, jednak mnie uczono rysować takie funkcje bez tabelki, chyba takie coś.
Dobrze?
14 sty 17:23
Aga: Bez tabelki to np. tak
y=2x+3
a=2, b=3
a+b=2+3=5
punkty (0,b) i (1, a+b)
(0,3), (1,5)
widać, że masz źle.
14 sty 17:33