przestrzenie afiniczne
luk18: W przestrzeni afinicznej R
3 dane są płaszczyzny:
| | ⎧ | x1=2+t+s | |
| π1:x1−x2+2x3+4=0 π2: | ⎨ | x2=−1+t−s |
|
| | ⎩ | x3=3 | |
Niech proste l
1,l
2 przechodzą przez punkt A(2,−1,3) i będą prostopadłe odpowiednio do
płaszczyzn π
1 i π
2
a) podać równania prostych l
1 i l
2
b) wyznaczyć kąt pomiędzy prostymi l
1 i l
2.
14 sty 16:33
luk18: wytłumaczy ktoś?
14 sty 17:39
luk18: pomocy
14 sty 19:09
luk18:
14 sty 20:13
AS: Dla ułatwienia przyjąłem zapis x,y,z
Płaszczyzna π2 jest równoległa do pł. Oxy , gdyż dla dowolnej pary liczb (t,s)
przyjmuje wartości (xi,yi,3)
Prosta przechodząca przez punkt A i prostopadła do π2 ma równanie
(x = 2 , y = −1 , z = 3 + p) gdzie p ∊ R. Jest to prosta l2.
Równanie prostej przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo) i prostopadłej do pł,
A*x + B*y + C*z + D = 0 ma postać (x − xo)/A = (y − yo)/B = (z − zo)/C
Równanie prostej l1 ma postać
| x − 2 | | y + 1 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| = r gdzie r ∊ R |
| 1 | | −1 | | 2 | |
a w postaci parametrycznej
x= 2 + r , y = −1 − r , z = 3 + 2*r równanie prostej l1
Wstawiam do równania pł, by znaleźć r
| | 13 | |
2 + r − (−1 − r) + 2*(3 + 2r) + 4 = 0 => r = − |
| |
| | 6 | |
Punkt przebicia prostej l1 z pł. π1
x = 2 − 13/6 = −1/6 , y = −1 + 13/6 = 7/6 , z = 3 + 2*(−13/6) = −8/6
Punkt A1 = (−1/6,7/6,−8/6)
By wyznaczyć kąt między prostymi tworzę odpowiednie wektory
Wektor AA1 = [−1/6 − 2,7/6 + 1 ,−8/6 − 3] = [−13/6,13/6,−26/6]
| | 13 | |
Długość wektora AA1 = √(−13/6)2 + (13/6)2 + (−26/6)2 = √1014/108 = |
| |
| | 3√2 | |
Wektor na prostej l2 , obieram dowolny punkt różny od A np. A2(2,−1,0)
Wektor AA2 = [0,0,−3] , długość wektora AA2 = 3
Wyznaczam kąt między wektorami AA1 i AA2
| | |0*(−13/6) + 0*(13/6) + (−26/6)* 3| | | 1 | |
cos(α) = |
| = |
| |
| | 13/3√2*3 | | √2 | |
α = 45 st
15 sty 10:40
luk18: Czy jest ktoś, kto umiałby wytłumaczyć to zadanie trochę jaśniej?
16 sty 16:29
AS: A czego nie rozumiesz?
Chyba jakiś Twój wkład w rozwiązaniu też powinien być.
Każdy wiersz napisany toi problem podstawowy − uzupełnij wiedzę
o podstawowych funkcjach..
16 sty 16:34
luk18: Sęk w tym że ja nie miałem jeszcze tego, a w środę mam kolokwium i jedno z zadań będzie tego
typu tylko że pewnie inne dane. Jutro mam jeszcze ćwiczenia to może zrobimy, ale wolę nauczyć
się trochę wcześniej żeby nie mieć problemów przed samym kolokwium. Nie rozumiem tej wartości
(xi,yi,3), co to jest to i przy x i y?
16 sty 16:41
AS: (1,y1,3) , (x2,y2,3),(x3,y3,3) itd
krótko mówiąc xi , yi dowolnie przyjete wartości.
16 sty 17:16