Geometria analityczna
Ola: Proszę o pomoc w rozwiązaniu całego zadania, to pilne.
Zadanie
Prosta k przechodzi przez punkt A = (0,3) i jest nachylona do osi OX pod kątem 60 stopni.
Prosta l przechodzi przez punkt B = (9,0) i jest prostopadła do prostej k. Obie proste
przecinają się w punkcie C.
a) Znajdź równanie prostej k.
b) Znajdź równanie prostej l.
c) Oblicz współrzędne punktu C.
d) Znajdź równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta BAC.
26 mar 21:10
katie: a= tg alfa czyli a = tg 600 = √3
A=(x,y) x=0, y=3
rownanie prostej to
y=ax+b czyli
3=√3 * 0 + b
3 = b
czyli wzor oglny to
y=√3x+3
26 mar 21:24
kaz: a)tg 60=√3
3=√3*0+b→b=3
k:y=√3x+3
b)ak*al=−1→al=−1/√3=−√3/3
0=−√3/3*9+b→b=3√3
l:y=−√3/3x+3√3
rozwiąż układ równań z tymi pr. i otrzymasz C
26 mar 21:33
Ola: Dziękuje serdecznie!
26 mar 21:39