nierówność wielomianowa
demoo: Jak rozwiązać tą nierówność wielomianową. Tzn nie chcę rozwiązania, proszę tylko o pomoc przy
doprowadzeniu tego do takiej postaci gdzie będzie możliwe wyznaczenie miejsc zerowych.
−x4+2x3−2x+1≤0
14 sty 16:05
Tragos: siekaj Cornerem, 1 pasuje

−1 + 2 − 2 + 1 = 0
14 sty 16:07
Aga: podziel przez −1
x4−2x3+2x−1≥0
(x2−1)(x2+1)−2x(x2−1)≥0
wyłącz (x2−1)
14 sty 16:09
ICSP: po co

x
4 − 2x
3 + 2x − 1 ≥ 0
x
4 − 2x
3 + x
2 − (x
2 − 2x +1) ≥ 0
(x
2−x)
2 − (x−1)
2 ≥ 0
(x
2 −1)(x
2 −2x+1) ≥ 0
(x−1)
3(x+1) ≥ 0
14 sty 16:12
demoo: dzięki wielkie

@Tragos nie wiem jak Hornerem :c
a co powiedziecie na ten przykład?
−x
7−2x
6−X
5+2x
4+2x
3≥0
wyciągnąłem tylko x
3 przed nawias i dalej to już nie wiem co −,−
14 sty 16:46
ICSP: −x3(x4 +2x3 + x2 − 2x − 2)
x4 + 2x3 + x2 − 2x − 2 = x4 − x2 + 2x3 − 2x + 2x2 − 2 = x2(x2−1) + 2x(x2−1) +
2(x2−1)= (x2−1)(x2 + 2x + 2)
14 sty 16:50