Wyznacz zbiór wartości funkcji
sebaszczyn: Wyznacz zbiór wartości funcji
y=2√x , gdzie x ∊ <1,9)
14 sty 15:28
imralav: x ∊ <2;6)
14 sty 15:29
sebaszczyn: no ok, ale jak do tego dojść?
14 sty 15:32
imralav: Masz podany przedział dla x, czyli tylko takie x możesz podstawić.
Podstawiasz pod wzór funkcji wartości skrajne z tego zbioru, dla x = 1 y = 2 a dla x = 9 y = 6.
Zbiór wartości funkcji to wszystkie możliwe y. W tym przypadku ZW to przedział <2;6). Tam źle
zapisałem, zamiast x powinno być ZW. Jaśniej?
14 sty 15:35
krystek: Wstawisz do funkcji x z końców podanej dziedziny x=1 i x=9
14 sty 15:36
Aga: funkcja jest ciągła i rosnąca , więc najmniejszą wartość przyjmie dla dla x=1, a największą dla
x=9, ale 9 nie należy do dziedziny,więc
ZW=<2,6)
14 sty 15:36
krystek:
14 sty 15:39
krystek: @Aga na straży −dzięki −bez 9−tki
14 sty 15:42