Oblicz roznice r ciagu arytmetycznego
madi: Oblicz roznice r ciagu arytmetycznego i okresl jego monotonicznosc jesli: a) an=−3n+7
b) an=3n+4
14 sty 15:27
imralav: r = an+1 − an
jeżeli r jest <0 to ciąg jest malejący, jeśli r = 0, równy, r > 0, rosnący
14 sty 15:31
madi: Nie za bardzo rozumie
14 sty 15:39
Aga: Jeśli wiesz, że to jest ciąg arytmetyczny, to r możesz obliczyć r=a2 − a1
14 sty 15:54
Ona: Czyli jak?
14 sty 15:59
imralav: Obliczasz drugi wyraz ciągu, czyli a2, czyli do wzoru an postawiasz 2. To samo z jedynką.
Liczysz ich różnicę.
14 sty 16:00
Ona: To a2=2+1−2=1 a a1=1+1−1=1 dobrze?
14 sty 16:12
poomocy: a1 = 3*1 + 4 = 3 + 4 = 7
a2 = 3*2 + 4 = 6 + 4 = 10
r = a2 − a1 = 10 − 7 = 3 > 0 ciąg jest rosnący
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
na ogólnych znakach
r = an+1 − an = 3(n+1) + 4 − (3n + 4) = 3n + 3 + 4 − 3n − 4 = 3n + 7 − 3n − 4 = 3
r = 3 > 0, zatem ciąg jest rosnący
14 sty 16:18
Aga: a) a2=−3*2+7=1
a1=−3*1+7=4
A takie spostrzeżenie, jeśli masz ciąg arytmetyczny zapisany w najprostszej postaci, to r jest
równe liczbie stojącej przed n
an=−3n+7
r=−3.
14 sty 16:19
mati: 9,3,−3,−9,−15,−21,
14 gru 09:02