matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke
dori:
∫x
3
(2−x
4
)
8
dx
14 sty 15:16
gwiazda:
t=2−x
4
dt=−4x
3
dx/−4
−1
4
dt=x
3
dx ∫
−1
4
t
8
dt
14 sty 15:18
student:
...=| t=2−x
4
| = −1/4 ∫t
8
dt= −1/4 * 1/9*t
9
+C= =1/36*(2−x
4
)
9
+C | dt = −4x
3
dx | | −dt/4=x
3
dx |
14 sty 15:22