hiperboola
poomocy: Zad.13. Napisac równanie hiperboli, majac dana prosta styczna 2x−y −4 = 0 i wiedzac, ze
ogniska tej hiperboli znajduja sie w punktach F1(3, 0) i F2(−3, 0).
ogólne równanie hiperboli:
z informacji o ogniskach:
c
2 = 9
b
2 = c
2 − a
2 = 9 − a
2
zatem równanie hiperboli
w jaki sposób ugryźć teraz tą styczną?
14 sty 15:12
poomocy: jw
14 sty 16:01
poomocy: 2x − y − 4 = 0
2x − y = 4 /:4
f(p) = q
czy wolno tak, po rozwiązaniu tego układu równań wychodzi mi a
2 = 5
14 sty 16:02
poomocy: nikt tego nie umie?
14 sty 16:09
Azbestka: hej a co to jest f(p) = q ? tzn pod które równanie podstawiasz że wychodzi ci a2 = 5 bo
generalnie wynik jest dobry tylko nie wiem jak do tego doszedłeś?
23 paź 18:56