Zadanie z fizyki
Janek: Proszę o pomoc w prostym zadaniu z fizyki.
Wahadło matematyczne drga harmonicznie. Obliczyć siłę naciągu nici, jeśli dane są A
(amplituda), m (masa) i T (okres).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
26 mar 21:05
Jakub: Dwa pytania:
1. Na pewno chodzi o wahadło matematyczne a nie o ciało zaczepione na sprężynie?
2. W którym momencie obliczyć siłę naciągu? Ona się zmienia od 0 do maksimum. Może w
amplitudzie?
26 mar 21:16
Janek: Pani profesor mówiła wyraźnie o wahadle matematycznym. Należy obliczyć siłę naciągu w
momencie, gdy wahadło przechodzi przez punkt równowagi.
26 mar 22:59
Jakub: Zobacz na tą animację:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wahad%C5%82o
Punkt równowagi wahadła jest wtedy, gdy kulka znajduje się w najniższym punkcie. W
takim położeniu działa na nią siła grawitacji F
g=mg i siła odśrodkowa związana z tym,
że kulka porusza się po łuku (fragmencie okręgu). Wzór na siłę odśrodkową
Siła naciągu równoważy siły działające na kulkę w najniższym punkcie (punkcie równowagi)
| | mv2 | |
Fn = Fg + Fo = mg + |
| |
| | r | |
Teraz największy problem z policzeniem tej prędkości v.
Robisz to w ten sposób, że rysujesz kulkę w najwyżyszym punkcie (najbardziej wychyloną).
Linka tworzy wtedy kąt A z pionem. Teraz musisz z siunusa policzyć o ile wyżej znajduje
się kulka w porównaniu z punktem równowagi. Jak będziesz miał tą wysokość h na jaką się
wzniosła kulka to dalej już łatwo. Jej energia potencjalna zamienia się na energię
kinetyczną
Z tego policzysz v.
Zrób dobry rysunek aby policzyć h.
26 mar 23:17