wyznaczenie dziedziny funcji
asia: w poniedziałek poprawka a ja nadal nie wiem jak to liczyc:
1) wyznacz dziedzinę funkcji
f(x)=1√logx2(x2−1)
błagam o pomoc!
14 sty 15:01
ICSP: mianownik jeśli dobrze widzę to :
√log2 (x2−1)
założenia :
x2−1 > 0
oraz log2 (x2−1) > 0
14 sty 15:03
asia: moja profesorka obliczala to w jakichs przedzialach bo wychodzi jeszcze ze log przy podstawie
x2 z (x2 −1) jest wiekszy równy 0
14 sty 15:06
asia: jest wiekszy od 0*
14 sty 15:06
asia: i wlasnie jak obliczyc to 2 zalozenie, czy musi byc to obliczane w przedzialach?
14 sty 15:08
ICSP: ogólnie :
loga b to a > 0 a≠ 1 oraz b > 0
mamy log2 x2−1
więc a jest większe od 0 i różne od 1
zostaje warunek z b : x2−1 > 0
oraz całe wyrażenie pod pierwiastkiem musi być > 0
czyli log2 (x2−1) > 0
14 sty 15:08
Aga: podstawa, czyli x2>0 i x2≠1 i to co napisał ICSP.
14 sty 15:08
ICSP: to w podstawie nie ma 2?
14 sty 15:09
asia: wiem jakie są założenia ogólne do logarytmów i ze musi byc to > 0, tylko właśnie nie rozumiem
czemu wyrazenie pod pierwiastkiem moja profesorka obliczala w przedzialach x∊(−1,0)∪(0,1) i
x∊(0,1), czy mogłabym prosić o rozwiazanie tego wyrazenia po kolei?
14 sty 15:11
ICSP: czy mianownik to :
√log2 (x2−1)
czy:
√logx2 (x2−1)
14 sty 15:14
asia: ta druga opcja
14 sty 15:15
asia: i jak mógłby mi ktoś pomoc i rozwiazac ta nierownosc po kolei
14 sty 15:31
ICSP: to gorzej bo rzeczywiście na przypadki trzeba rozwalać
asiu umiesz rozwiązać nierówność : log
1/2 x < 2 ?
14 sty 15:37
asia: nie, właśnie sęk w tym, że mam ogólnie problem z nierównościami logarytmicznymi.. o ile z
reszta sobie radze, to jest dla mnie mega wyzwanie
14 sty 15:42
14 sty 15:59
krystek: A r−nia znasz ? To podobnie −tylko przy podstawie ułamkowej zmieniasz kier nierówności
,ponieważ funkcja jest malejąca.
log2(x2)=1
log2(x2=log22
x2=2
a teraz log2(x2)>1
log2(x2)>log22
x2>2
14 sty 16:00
asia: ICSP: x<1/4 ?
14 sty 16:05
asia: tylko dalej nie rozumiem co z tymi przedzialami?
14 sty 16:07
ICSP: | | 1 | | 1 | |
noe właśnie nie x < |
| tylko x > |
| |
| | 4 | | 4 | |
log
a b < log
a c
jeżli a ∊ (0;1) to b > c
jeżeli a∊(1;+
∞) to b < c
stąd biorą się te przedziały.
14 sty 16:08
asia: czyli jest przedział albo a∊ (0,1) albo a∊ (1,+∞)? bo u mnie byl zamiast tego drugiego
a∊(−1,0)∪(0,1)
14 sty 16:10
ICSP: bo a masz równe x
2
jeżeli a > 0 i mniejsze od 1<
x
2 > 0 dla R\{0}
x
2 < 1 dla x ∊ (−1;1)\{0}
iloczyn tych dwóch rozwiązań to twój zbiór.
14 sty 16:14
asia: dziękuję Ci bardzo za pomoc chyba powoli zaczynam rozumiec o co chodzi, teraz musze sama to na
spokojnie przetrawic ; )
14 sty 16:22