F. kwadratowa
Danieloo: Zad 1
Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczne n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą x
spełniającą nierówność x2 − 2nx − 8n2 < 0.
Zad 2
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + (m−1)x + m − 2 = 0 ma dwa różne pierwiastki, z
których jeden jest sinusem, a drugi cosinusem tego samego kąta?
Tak wpadłem na założenia, że Δ > 0 i to obliczyłem i jeszcze do tego stwierdziłem, że
c = m − 2 = sinxcosx i −b = 1 −m = sinx + cosx i stanąłem bo nie wiem co dalej...
14 sty 14:43
ICSP: x
1 = sinus kąta
x
2 = cosinus kata
z jedynki trygonometrycznej :
x
12 + x
22 = 1
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
14 sty 14:53
Alkain: zad.1 funkcja ma przyporządkowywać największą liczbę całkowitą ale mniejszą od miejsc zerowych
więc:
Δ=4n
2+4*1*8n
2
√Δ=6n
f(n)=4n nasza funkcja ale musi wyznaczać najwyższą możliwą i x
2 − 2nx − 8n
2 < 0
czyli wzór funkcji f(n)=4n−1
14 sty 14:57
Danieloo: O ja... źle policzyłem pierwiastki w tym pierwszym hehe, ale wielkie dzięki
14 sty 15:05
kaaro: dlaczego jst 4n − 1 ?
24 kwi 21:03
BorowikSzlachetny:

4n−1 ponieważ jak narysujesz sobie wykresik to będzie on wyglądał jakoś tak jak na rysunku
moim. Nierówność jest skierowana jest na "poniżej zera" więc szukamy liczby całkowitej
największej, ale wciąż będącej w "ramach" nierówności. Dlaczego nie 4n? Bo nierówność jest < a
nie ≤, więc musimy odrzucić wartość krańcową
6 maj 10:47
meg: a dlaczego f= 4n ?
4 lis 07:44