Zadanie
Nick: Dana jest funkcja f(x)=ax2+bx+c.Wyznacz współczynniki a,b,c, jeśli wiesz,ze wierzchołek
paraboli będącej jej wykresem należy do prostej o równaniu y=x+8, wykres jest symetryczny
względem prostej o równaniu x=−3 i do wykresu nalezy punktA=(1,21).
14 sty 14:23
ICSP: xw = −3
yw = xw + 8
y = a(x − xw)2 + yw
A(1;21)
1. Liczysz yw.
2. Wstawiasz do wzoru na postać kanoniczną
3. Wstawiasz współrzędne punktu i obliczasz a
4. Wymnażasz postać kanoniczną i otrzymujesz wzór funkcji.
14 sty 14:43