pomoc
Qwert: proszę nie pisać, tłumaczę na gg i tutaj zapisuje.
f(x)=
√(x3−2x)3
z=(u)
3 z'=3u
2
u=x
3−2x u'=3x
2−2
f'(x)=y' *z' *u'
14 sty 14:04
Qwert: | 1 | |
| *3(x3−2x)2*(3x2−2) |
| 2(√x3−2x)3 | |
14 sty 14:07
Qwert: 3e3x=eln3e3x=ee3xln3
14 sty 14:45
Qwert: pochodna to
e e3xln3 *e3xln3 *3x=3e3x*e3xln3 *3x
14 sty 14:49
Qwert: pochodna to
e e3xln3 *e3xln3 *3x=3e3x*e3xln3 *3x
14 sty 14:49
14 sty 15:02
DRLZ:
| | 2cosx + x2 − 2 | |
lim x −>0 |
| |
| | x2sin2x | |
14 sty 17:06
14 sty 17:10
DRLZ: pochodna: ln2 x ?
14 sty 17:21
DRLZ:
| | 1 | |
lim x−> 5 (x−5) e ( |
| ) <− ta całość ułamka jest potęgą "e" |
| | x−5 | |
14 sty 17:28
Qwert: y=(lnx)2 ...
y=t2 y'=...
t=lnx t'=...
14 sty 17:32
DRLZ:
| | 1 | |
bo miałam: 0 * 4√x3 + 2* 6x |
| <− to jest potęga 6x |
| | 2 | |
14 sty 17:56
DRLZ:
Mi wyszło: 3x4(5√x +1 )
skorzystałam z pochodnej iloczynu.
14 sty 18:01
14 sty 18:05
DRLZ:
y = 3x
5 √x
| | 1 | | 1 | |
y'= (3x5 * x (1/2) )' = ( 15x4 * x |
| )* ( 3x5 * |
| x (−1/2) ) |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 18:34
DRLZ:
| | 1 | | 1 | |
licze: −5 (4(cos |
| x )3 * ( cos |
| x)' ) |
| | 6 | | 6 | |
14 sty 19:28
DRLZ:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Wychodzi mi: −5 ( (− |
| ) cos |
| x * sin |
| x) |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
14 sty 19:30
Qwert: | | 1 | | 1 | |
−5(4(cos |
| x)3*(cos |
| x)' = |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−20(cos |
| x)3*(− |
| sin |
| x)= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
14 sty 19:40
Qwert: | | 1 | | 1 | |
−5(4(cos |
| x)3*(cos |
| x)' = |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−20(cos |
| x)3*(− |
| sin |
| x)= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
14 sty 19:40
DRLZ:
7(2x) = 7(2x) ln 7 * (2x)' dlaczego?
14 sty 20:34
Qwert: pochodna z ax
(ax)'=ax*lna
14 sty 20:35
DRLZ:
f(x) = x * lnx * arctgx
| | 1 | |
f(x) = √x lnx − |
| arccos x |
| | x | |
15 sty 20:00
Qwert: f(x)=(xlnx)*(arctgx)= wzór na pochodną iloczynu = (xlnx)'(arctgx)+xlnx*(arctgx)'= pochodna
iloczynu = [ (x)'lnx+ (lnx)'x)arctgx+xlnx(arctgx)'
pochodne są już proste
/proszę nadal nie pisać, jak w pierwszym poście −> pomoc/
15 sty 20:05
DRLZ:
f(x) = (cosx)x
15 sty 20:24
Qwert: (cosx)x=elncosxx=exlncosx
(exlncosx)'=exlncosx*(xlncosx)'=(cosx)x*(xlncosx)'
zostało (xlncosx)' do policzenia
15 sty 20:27
DRLZ:
| | lnx | | √x | | 1 | |
Mam: |
| + |
| − lnxarccosx + |
| |
| | 2√x | | x | | x√1−x2 | |
15 sty 20:29
DRLZ:
f(x) = x5 − 2e5 − 3π2
15 sty 20:57
Sparrow: Ale o co chodzi ?
15 sty 21:00
DRLZ:
| | arctgx | | 2√x + 3 | |
f ' (x) = ( |
| − |
| ) / actgx2 |
| | √x | | 1 + x2 | |
15 sty 21:06
Qwert: Pierwszy post:
zapis matematyczny do tłumaczenia pisanego na gg
15 sty 21:11
DRLZ:
lim x−>0+ √x ln2x
15 sty 21:14
15 sty 21:16
DRLZ:
(
√x −1) ' = (−1
√x−2 )' = ... itp.?
15 sty 21:27
Qwert: | | 1 | | (1)'√x) − √x'*1) | | −12√x | | 1 | |
( |
| )'= |
| = |
| =− |
| |
| | √x | | √x2 | | x | | 2x3/2 | |
15 sty 21:27
Qwert: | | 1 | | 1 | |
(√x−1)'=−√x−2*(√x)'=− |
| * |
| = ... to samo |
| | x | | 2√x | |
15 sty 21:30