nie wiem w ogóle jak rozwiązać tę granicę :(
Kaliope: lim=√x2+8x−x
x→+∞
14 sty 14:02
ola: | | (√x2+8x−x)(√x2+8x+x) | |
lim= |
| =... |
| | √x2+8x+x | |
14 sty 14:04
Kaliope: NO I CO DALEJ KIEDY POZOSTAJE MI NA GÓRZE 8X A NA DOLE PIERWIASTEK + X
14 sty 14:11
Kaliope: BO MA PODOBNO WYJŚĆ 4 CZY 2 A JA TU UGRZĘZŁAM I NA PEWNO TYLE MI NIE WYCHODZI PRĘDZEJ JAKAŚ
NIESKOŃCZONOŚĆ, 8 LUB 0, MASAKRA
14 sty 14:12
ola: | | 8x | | 8 | |
=lim |
| =lim |
| |
| | √x2(1+ 8 / x) +x | | √1+8/x+1 | |
14 sty 14:17
Kaliope: NO CZYLI ILE POWSTAJE

8

BO POD PIERWIASTKIEM WYCHODZI JEDEN BO 8/X TO 0
14 sty 14:19
Kaliope: NIE WAŻNE
14 sty 14:19
Kaliope: OGARNĘŁAM SIĘ JUŻ MASAKRA
14 sty 14:19
Kaliope: A CZEKAJ WIEM CZEGO NIE KUMAM JAKIM CUDEM ZNIKNĄŁ x POD KRESKĄ TEN CO BYŁ POZA PIERWIASTKIEM

?
14 sty 14:22
Kaliope: BO JAK WYCIĄGNĘ X
2 SPOD PIERWIASTKA TO ZOSTANIE MI X PIERWIASTKÓW Z TEGO CAŁEGO WYRAŻENIA + x
A NA GÓRZE, 8x ZATEM TYLKO X Z PRZED PIERWIASTKA MOGĘ SKRÓCIĆ Z TYM Z GÓRY, WIĘC CO SIĘ DZIEJE
Z TYM PO ZNAKU PLUS

JAK MOŻE ON SIĘ ZAMIENIĆ W 1
14 sty 14:24
Kaliope: CZY JEST MI KTOŚ W STANIE NA FORUM ODPOWIEDZIEĆ NA TO PYTANIE

?
14 sty 14:32
ola: wyciagasz przed nawias x z mianownika i zamiast miec x√(1+ 8 / x) +x masz x(√(1+ 8 / x) +1)
i skracasz
i blagam wylacz ten caps lock...
14 sty 14:37
Basiek: Gdybyś wyciągnęła tylko z tego pierwiastka u dołu, to miałabyś tam dodawanie i w tej postaci
przecież nie mogłabyś skrócić x−a, dlatego ola wyciągnęła też x−a z tego x−a na końcu,
czyli zostało jej 1.
Pisz bez Caps Locka, błagam.
14 sty 14:37
Tragos: to pierwsze to wyłącz caps locka
którego przejścia nie wiesz?
| | 8x | | 8x | |
lim |
| = lim |
| = |
| | √x2(1 + 8x) + x | | x√1 + 8x + x | |
| | 8x | | 8 | | 8 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = 4 |
| | x(√1 + 8x + 1) | | √1 + 8x + 1 | | √1 + 0 + 1 | |
14 sty 14:41
Kaliope: aha dziękuję, a o co chodzi z tym caps lockiem, wolę tak pisać niż tymi małymi.....no nie ważne
przecież litera jak litera, jeszcze raz dzięki.
14 sty 14:42
Kasia: ; DDD
14 sty 14:43
Basiek: Różnica jest spora. Jeśli ktoś pisze z Caps Lockiem nie da się tego normalnie czytać.
Małymi dużo ładniej.
14 sty 14:45