...
Edzia: Bardzo proszę o pomoc, potrzebuje rozwiązanie do tego zadania

W trapezie DRAB ,w którym DR | | AB przedłużono boki DA i BR ,takk aby przecięły się w
punkcie Y. Oblicz długość odcinka AY jeśli jest on o 1cm dłuższy od odcinka DA oraz
|AB|=4cm i |DR|=6cm
26 mar 20:44
tom:
Skorzystaj z tw. Talesa:
i wylicz długość IDAI
po przekształceniu:
4IDAI+4 = 6 => 4IDAI = 2 => IDAI =
12
26 mar 21:06
Eta:
Witam!
poprawię Ci to zadanie1... bo zawiera błędy

Z treści zad. masz:
IDAI = IAYI − 1 ( tak?)
to: IDYI = IDAI +IAYI to: IDYI= 2IAYI −1
teara z tw. Talesa:
| | IDYI | | 6 | | IDYI | |
|
| = |
| to |
| = 32
|
| | IAYI | | 4 | | IAY | |
czyli :
to:
3IAYI=4IAYI−2
IAYI = 2
26 mar 21:33
Edzia: Dziękować
26 mar 22:06
Matematyk: błagam pomocy,wykaz,ze funkcja jest malejaca w przedziale od(−∞ : 1> x+2 podzielic na
x−1
26 mar 22:29
Sabin: A pochodne miałeś Matematyku, czy bez pochodnych to pokazywać?
26 mar 22:32
Matematyk: bez
26 mar 22:36