granice funkcji
Szczepciu: Hej wam, potrzebuje pomocy z paru prostych granic funkcji
14 sty 11:56
Szczepciu: | | x+1 | |
w ostatnim ma być lim−>−1− (lewostronna) |
| |
| | |x+1| | |
14 sty 12:09
Szczepciu: pierwsze dwa juz sobie poradziłem
14 sty 12:16
Alkain: Szczepciu z tą ostatnią może być coś takiego
pierwszy wyraz na górze dąży do 1 drugi do 0, pierwszy na dole do 1 drugi do zera
Czyli całośc dąży do 1 (zrobiłem to z twojego drugiego postu)
Jestem dopiero maturzystą i nie miałem jeszcze granic oprócz kilku zajęć takich dodatkowych.
Nie wiem czy to dobrze jak coś niech ktoś mnie poprawi
14 sty 12:37
Aga: | | x2−16 | | 0−16 | |
lim→0 |
| = |
| =−4, myślę,że trzeba policzyć inną granicę, nie taką |
| | Ix−4I | | I0−4I | |
prostą.
14 sty 12:39
Aga: | | x+1 | | x+1 | |
limx→−1− |
| =limx→−1− |
| =−1 |
| | Ix+1I | | −(x+1) | |
14 sty 12:47
Szczepciu: tak przepraszam miało być lim−>4 w tej z x2−16
14 sty 12:51
Aga: Trzeba obliczyć granicę lewostronną i prawostronną i jeśli te granice są różne, to nie istnieje
granica przy x→4
14 sty 12:55
Szczepciu: tylko Aguś właśnie mu bzdety wychodzą jak licze − i + granice

. pewnie coś źle robie
14 sty 12:58
Szczepciu: | | 0+ | | 0− | |
wychodzi mi w + |
| a w − − |
| niby różni się znakem ale nie wiem czy to dobrze |
| | 0+ | | 0− | |
jest
14 sty 13:00
ZKS:
| | 0 | |
A |
| to symbol nie oznaczony więc musisz inaczej to przekształcić czyli uprościć ten |
| | 0 | |
ułamek.
14 sty 13:02
Szczepciu: ok wyszły mi granice 8+ i −8−
14 sty 13:03
Aga: Pewnie źle.
| | (x−4)(x+4) | |
limx→4− |
| =−8 |
| | −(x−4) | |
Nie istnieje granica przy x→4.
14 sty 13:04
Szczepciu: a taka granica

one są straszne
| | π | | cos x | |
lim−> |
| |
| wydaje mi sie zeby zrobic lewostronna i prawostronna |
| | 2 | | x−π2 | |
granice ale niestety nie potrafie ich zrobic ...
14 sty 13:19
Aga: A regułą de l'Hospitala próbowałeś?
(oblicz pochodną licznika i mianownika )
14 sty 13:28
Szczepciu: no nie próbowałem ale to jest "nastepny dział" i w tym dziale jeszcze nie operujemy ta regułą
więc szukam innego rozwiązania
14 sty 13:30
Szczepciu: | | −sinx | |
no ale zgadza się bi wychodzi |
| czyli −1 |
| | 1 | |
14 sty 13:31
ZKS:
| | π | | π | |
cos(x) = sin( |
| − x) = −sin(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 13:34
Szczepciu: jeszcze jedna granica
| | |tg(x−1)| | |
lim x−> 1 |
| |
| | (x−1)2 | |
14 sty 14:01
Szczepciu: up
14 sty 14:43
Szczepciu: lim x−>0− arc ctg 1x
14 sty 18:19
Szczepciu: up
14 sty 20:10