zad
panek: W(x)=x4+x2+1
rozłożyć na czynniki możliwie najniższego stopnia
14 sty 11:32
ZKS:
x4 + x2 + 1 = (x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
14 sty 12:46
panek: to ze wzrou (a+b)(a−b)? jak mam to obczaić ?
14 sty 16:41
ICSP: x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2+1) − x2 = (x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
14 sty 16:44
Aga: ICSP , zgubiłeś kwadrat.
14 sty 16:45
ICSP: Jak zwykle...
Kolega go znajdzie
14 sty 16:47
Aga: Swoją drogą, to z kolegą macie ciekawe pomysły na rozkład na czynniki .
14 sty 16:50
ICSP: tzn ?
14 sty 16:52
Aga: Coś dopisać coś odjąć i od razu wiesz co.
14 sty 16:57
ICSP: Po prostu lubię wielomiany , a co dopisać to wiem zapewne z doświadczenia oraz z ogólnych zasad
14 sty 16:59
Aga: Zauważyłam że wielomiany to Twoja specjalność i funkcje trygonometryczne chyba też.
14 sty 17:03
ICSP: funkcje?
Niby czemu
14 sty 17:06
Aga: Wydaje mi się, że często rozwiązujesz na forum zadania z tych działów, ja z kolei rozwiązałam
trochę zadań z kombinatoryki i lubię zadania z geometrii analitycznej.
14 sty 17:10
ICSP: Z trygonometrii to najbardziej lubię udowadnianie tożsamości
14 sty 17:19