funkcje
makta: Prosta o równaniu y=m ma dokładnie jeden pkt. wspólny z parabolą : y=x
2 − 4. Oblicz m
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

Pozdro.
14 sty 11:07
Alkain: Jesli ma tylko 1 punkt wspólny tzn że musi przechodzić przez wiechołek funkcji kwadratowej.
Ramiona idą w góre i funkcja nie jest przesunięta więc minimalną wartośc osiąga dla 0 czyli:
y=0
2−4
y=−4 nasz wiechołek (0,−4)
czyli prosta y musi być funkcją o wzorze y=−4
No i tyle
14 sty 11:30
krystek:
14 sty 11:39
krystek: ach ,parabolę dorysuj ,poniewaz dziwnie się wpisała,chociaż rys był ok.
14 sty 11:41